Redactie ABM Financial News - Maandag 24 augustus 2015, 16:12 uur

De Chinese autoriteiten zullen de komende periode meer maatregelen treffen om de economie weer in de juiste richting te sturen. Dit verwacht econoom Nick Kounis van ABN AMRO.

De recente macro-economische cijfers wekken volgens Kounis "heel begrijpelijk" de zorgen over een harde landing van de Chinese economie.

"Wij denken nog steeds dat de autoriteiten kunnen en zullen doen wat nodig is om de economie weer in de juiste richting te sturen", stelde Kounis evenwel.

Recent nam China al maatregelen, onder meer onlangs met de depreciatie van de yuan, maar "het duurt vaak even" voordat dergelijke stimuleringsmaatregelen effect sorteren. Echter "er zijn tekenen dat dit gebeurt", meent Kounis, wijzend op onder meer tekenen dat er sprake is van verruiming van de financiële omstandigheden.

ABN AMRO rekent er op dat China, gezien de zwakke inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie, de beleidsrente en de reservevereisten voor de banken "waarschijnlijk al snel" zal verlagen.

Vorige week bleek de voorlopige inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie voor augustus gedaald naar 47,1, de laagste stand in 77 maanden tijd.

De beurs van Shanghai sloot maandag 8,5 procent lager.

Leren beleggen

Live koersen