Redactie ABM Financial News - Vrijdag 21 augustus 2015, 11:56 uur

De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag tegen het einde van de ochtendhandel flink lager. Ook de omringende beurzen noteerden in het rood.

De AEX daalde rond half elf 0,7 procent op 456,17 punten, terwijl de Midkap 0,4 procent prijs gaf.

"De daling gaat nu zo hard, dat de jaarwinsten zo goed als verdwenen zijn, als sneeuw voor de zon," aldus analisten van Rabobank. Oorzaak van de koersverliezen zijn volgens de bank met name de aanhoudende onrust over China en de gevreesde effecten op andere landen. "De daling van de aandelenbeurzen neemt steeds serieuzere vormen aan en de verliezen bedragen deze maand inmiddels al bijna 10 procent," aldus Rabobank. Vandaag is het optie-expiratie en dit kan volgens de analisten mogelijk voor grote bewegingen zorgen.

In China liepen de verliezen vanochtend op tot meer dan 4 procent, vooral door een tegenvallende inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie, aldus de bank. De index daalde van 47,8 naar 47,1, de laagste stand in bijna 6,5 jaar tijd.

Uit de eurozone kwam er vrijdagochtend gemengd nieuws. De aandacht ging uit naar de inkoopmanagersindices in de eurozone over augustus. Waar de Franse krimp versnelde, groeide de Duitse economie juist harder. Voor de gehele eurozone kwam de inkoopmanagersindex op het hoogste niveau in twee maanden uit op 54,1, tegenover 53,9 een maand eerder.

Volgens econoom Rob Dobson van Markit betekenen deze cijfers dat de eurozone nog altijd een van de beste periodes van economische groei en aanwas van banen kent in de afgelopen vier jaar tijd. Dobson meent dat de economie dit kwartaal vooralsnog afstevent op een groei van bijna 0,4 procent, tegenover 0,3 procent in het tweede kwartaal. Vooral Duitsland, maar ook enkele kleinere landen, droegen volgens de econoom hier in augustus aan bij. De verdere verslechtering op de Franse arbeidsmarkt kwalificeerde Dobson evenwel als "teleurstellend".

Vanmiddag krijgen beleggers uit Amerika de inkoopmanagersindex voor de industrie gepresenteerd, evenals de cijfers over het derde kwartaal van Deere Company.

Vrijdag noteerde de euro/dollar 0,1 procent hoger op 1,1246. De stijging is volgens Rabobank toe te schrijven aan een toename van de onzekerheid, onder meer doordat de kans op een eerste renteverhoging door de Federal Reserve in september kleiner is geworden.

"Beleggers zoeken naar veilige havens. Die vinden ze in onder andere staatsobligaties en goud", aldus Rabobank.

Stijgers en dalers
Veel fondsen in de AEX hadden moeite om in de groene cijfers te komen. Ahold en AkzoNobel noteerden in de plus, maar de koerswinsten bleven beperkt tot maximaal 0,2 procent. Altice was de enige uitblinker met een stijging van 0,7 procent, ondanks dat Europacific Groth Fund het belang in Altice verkleinde van 5,36 naar 4,92 procent.

Boskalis imponeerde donderdag nog met een koerswinst van 8,8 procent na de publicatie van de halfjaarcijfers, vrijdagochtend moest de maritieme dienstverlener het doen met een verlies van 0,9 procent. KBC Securities verhoogde vandaag het koersdoel voor Boskalis van 46,00 euro naar 50,00 euro met een ongewijzigd Accumuleren advies. Analist Wouter Vanderhaeghen meende dat Boskalis een "fantastische set aan resultaten" afgaf over de eerste helft van dit jaar en dat het management ook nog eens een optimistisch geluid liet horen.

Vopak ging vrijdagochtend fors onderuit, nadat het tankopslagbedrijf met de cijfers over de eerste helft van 2015 kwam. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities zag Vopak in het tweede kwartaal slechter presteren dan de consensus had voorzien. Daarbij zouden de opmerkingen van Vopak over Azië en de druk op de bezettingsgraad in deze regio volgens Verbiesen voor een negatieve koersreactie zorgen. Ook de toonzetting in de afgegeven outlook was volgens de analist opmerkelijk. Verwachtte Vopak eerder nog dit jaar een bedrijfsresultaat van tenminste 768 miljoen euro te realiseren, inmiddels mikt Vopak op een bedrijfsresultaat van meer dan 763 miljoen euro. Ook analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux meende dat de outlook van Vopak tekort schiet.

Ook Aegon en DSM moesten aanzienlijke verliezen noteren tot 2,8 procent.

In de AMX konden meer fondsen in het groen komen, onder leiding van Vastned. Het vastgoedfonds schreef 1,9 procent bij. BAM Groep koerste rond de klok van half elf 1,7 procent hoger. Een consortium met onder meer Bam Groep en VolkerWessels kreeg vrijdag definitief de opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de nieuwe Zeesluis bij IJmuiden. Financiële details werden daarbij niet vrijgegeven.

Grootste dalers in de Midkap bleken Fagron en USG People met verliezen van 4,8 en 2,6 procent.

Onder de kleine fondsen stegen Ordina en Macintosh Retail Group tot 1,9 procent, terwijl Heijmans hekkensluiter was met een verlies van 11,9 procent. Rabobank nam de koopaanbeveling op de bouwer onder herziening. Heijmans kwam eerder deze week met een hoger dan voorzien verlies op de proppen en er zijn bij de bank ook twijfels over de schuldpositie van de bouwer.

Leren beleggen

Live koersen