Redactie ABM Financial News - Vrijdag 28 augustus 2015, 12:10 uur

De Amsterdamse beurzen hebben vrijdag in de loop van de ochtend de openingswinst al weer prijsgegeven. De AEX noteerde 0,5 procent in het rood op 441,02 punten, terwijl de AMX een min van eveneens een half procent liet optekenen.

"Na een aantal volatiele dagen lijkt de rust eindelijk weer terug te keren op de financiële markten", wees Rabobank vrijdag op een "goede" stemming. Volgens de marktanalisten beseffen beleggers "steeds meer dat de ontwikkelingen van de afgelopen tijd in China vooralsnog nauwelijks impact hebben op de macro-economische berichten in de eurozone en de Verenigde Staten".

Beleggers kijken vanmiddag nog uit naar inflatiecijfers uit Duitsland. Uit de Verenigde Staten volgen nog cijfers over onder meer het consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan, de persoonlijke inkomen en uitgaven en de inflatie in juli. Centrale bankiers komen daarnaast opnieuw samen in Jackson Hole.

Volgens fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam is er slechts nog een kans van 10 procent op een renteverhoging in september ingeprijsd. Voor het uitbreken van de onrust op de beurzen, ingegeven door angst voor een Chinese groeivertraging, was dat nog meer dan 50 procent. Mocht de Fed evenwel toch besluiten tot een verhoging in september dan zal de impact door de afgenomen verwachtingen juist groter zijn, waarschuwde Van Zeijl.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijdag 0,5 procent hoger op 1,1291. Olie noteerde nipt in het rood, waarmee het stevige herstel van de afgelopen dagen geen vervolg kreeg. Aanvankelijk noteerden de olieprijzen vrijdag nog in het groen, wat volgens econoom Hans van Cleef van ABN AMRO te danken was aan winstnemingen op shortposities. De prijzen zijn volgens de econoom evenwel nog altijd laag als gevolg van de "te ver doorgeschoten" markten. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,4 procent naar 41,93 dollar en een vat Brent werd 1,5 procent goedkoper op 46,86 dollar.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen hielden de stijgers en dalers elkaar grotendeels in evenwicht. Aegon ging aan kop met een winst van 1,8 procent, gevolgd door ASML met een plus van 0,9 procent. Berenberg verhoogde het advies voor het Veldhovense bedrijf van Houden naar Kopen met een koersdoel van 100,00 euro. De marktvorsers houden vertrouwen in de potentie van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet, waarin ASML een "unieke" positie heeft. Voor Aegon wees handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten op een positief analistenrapport van Deutsche Bank.

KPN kon niet profiteren van een koopaanbeveling van SNS Securities en noteerde 0,9 procent in het rood. De analisten noemden de recente koersdaling van KPN van circa 15 procent "compleet overdreven" gelet op het volledig Nederlandse karakter van het telecombedrijf. SNS Securities benadrukte verder dat KPN een "aantrekkelijke" overnamekandidaat blijft vanwege de voorsprong die het bedrijf heeft op de concurrentie.

Randstad gaf 2,6 procent prijs. In de markt ontstonden zorgen na een uitspraak in Amerika door een toezichthouder over uitzendkrachten. Deze pakt mogelijk negatief uit voor uitzenders in de Verenigde Staten, waar Randstad 24 procent van de groepsomzet genereert Tegenover ABM Financial News liet Randstad weten de uitspraak nog te bestuderen. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers noemde de koersreactie "overdreven", zeker ook omdat het nog geen definitieve uitspraak betreft.

Gemalto was opnieuw hekkensluiter met een verlies van 3,9 procent, nadat het fonds donderdag al ruim 12 procent prijs moest geven na het openen van de boeken over de eerste jaarhelft. Deutsche Bank verlaagde vervolgens het koersdoel voor Gemalto van 77,00 naar 65,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Volgens analisten van de Duitse zakenbank konden de EMV-betaalkaarten van Gemalto de krimp in het eerste halfjaar bij mobiel betalen en een zwakke vraag naar SIM-kaarten onvoldoende compenseren.

In de Midkap was SBM Offshore met een winst van 1,7 procent koploper, gevolgd door TKH Group met 0,8 procent en Sligro Food Group met 0,4 procent. Eurocommercial Properties daalde 0,1 procent. Het vastgoedbedrijf presenteerde volgens ABN AMRO al met al licht positieve cijfers over het afgelopen jaar. Ook Van Zeijl van Actiam was te spreken over de cijfers van het vastgoedfonds.

Fagron ging 6,6 procent onderuit. Het fonds verloor in de maand augustus al meer dan de helft aan beurswaarde na het openen van de boeken.

Onder de kleinere fondsen steeg Beter Bed 1,5 procent na het publiceren van de definitieve cijfers over het afgelopen halfjaar. Analisten van SNS Securities oordeelden dat de cijfers "niet zo veel nieuws" bevatten en noemden de de huidige ontwikkelingen in het derde kwartaal "conform verwachting".

Het lokaal genoteerde Inverko ging met een min van 21,7 procent hard onderuit na het rapporteren van een lagere omzet en een flink hoger verlies. CEO Henk Alssema sprak van een tegenvallend halfjaar door een aanhoudend krappe liquiditeitspositie, ingegeven door een vertraging van de financieringsgesprekken met ABN AMRO.

Leren beleggen

Live koersen