Redactie ABM Financial News - Vrijdag 7 augustus 2015, 11:47 uur

De Amsterdamse beurs noteerde in aanloop naar het Amerikaanse banenrapport 0,6 procent lager op 498,46 punten. Ook de andere Europese beurzen verloren circa een half procent.

Marktanalisten van Rabobank rekenen voor vanmiddag op een banengroei in juli van 233.000, ondanks het tegenvallende cijfers op woensdag van loonstrookjesverwerker ADP van 185.000.

Volgens hoofdeconoom Chris Williamson van Markit wees het inkoopmanagersrapport voor de Amerikaanse dienstensector voor afgelopen maand evenwel op een "indrukwekkende" banengroei.

Vanochtend kregen beleggers volgens Rabobank tegenvallend nieuws uit de eurozone te verwerken. In Duitsland en Frankrijk was de industriële productie lager was dan waarop was gerekend. In Duitsland was ook nog eens de export tegenvallend. Marktanalisten van Rabobank schreven een groot gedeelte van deze daling toe aan de verslechtering van de economische activiteit in bijvoorbeeld China.

De euro/dollar werd vrijdag fractioneel hoger verhandeld op 1,0934.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden de meeste fondsen in het rood. Grootste daler was OCI, dat donderdag juist nog de sterkste stijger was na de aangekondigde fusie met CF Industries. Het fonds verloor 2,5 procent aan beurswaarde.Verder leverden Altice, ASML en Wolters Kluwer elk circa 1,5 procent in.

Slechts een handjevol fondsen wist, onder leiding van Royal Dutch Shell en ArcelorMittal, de weg omhoog te vinden. Shell koerste 1,1 procent hoger nadat donderdagavond de Amerikaanse oliereuzen al tot de koplopers op Wall Street behoorden. Vrijdag stegen de olieprijzen weer eens. Een vat Brent olie kost daardoor weer bijna 50 dollar. ArcelorMittal werd eveneens een procent meer waard.

In de AMX waren de ogen opnieuw gericht op Imtech. De technische dienstverlener werd 34 procent minder waard op 0,78 euro. Beleggers lijken de hoop opgegeven en ook analisten blijven komen met afwaarderingen voor het fonds. Vanochtend verlaagde KBC Securities het koersdoel voor Imtech naar 0,50 euro.

Verder leverde Galapagos 2,3 procent in en TKH Group 2,1 procent. Daar stond Fugro tegenover met een koerswinst van 2,8 procent, nadat de bodemonderzoeker donderdag nog onderuitging op de halfjaarcijfers. Sectorgenoot SBM Offshore dikte 1,0 procent aan.

Bij de kleinere fondsen vielen Esperite en Wessanen in negatieve zin op met verliezen van respectievelijk 3,8 en 2,0 procent. Koploper was ICT Automatisering met een koerswinst van ruim een half procent.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney