Redactie ABM Financial News - Maandag 31 augustus 2015, 11:57 uur

De Amsterdamse beurzen zakten maandag in de loop van de ochtend verder in het rood. De AEX noteerde 0,8 procent lager op 442,37 punten, terwijl de hoofdgraadmeter nog opende op 442,39 punten. De AMX liet een min van 0,2 procent optekenen.

"De beurzen koersten lager door de ontwikkelingen in China en een teleurstellende Jackson Hole," constateerde marktanalist Emile Cardon van Rabobank. Volgens Cardon berichtte Bloomberg dat de Chinese centrale bank wil proberen om in de komende dagen de beurs wat meer te ondersteunen. "Het nieuws werd niet beloond op de Aziatische beurzen," aldus de marktanalist.

Cardon noemde verder de uitkomsten van Jackson Hole teleurstellend. "De deur voor een renteverhoging in september blijft openstaan, terwijl beleggers hadden gehoopt dat een renteverhoging helemaal van de baan zou zijn."

De relatieve rust vanochtend op de beurzen is volgens Cardon mogelijk slechts schijnzekerheid. "De september meeting van de Fed komt steeds dichterbij en dit kan mogelijk voor aanhoudende volatiliteit zorgen."

Cardon kijkt deze week uit naar het Amerikaanse banenrapport op vrijdag, dat volgens hem voor "nervositeit" onder beleggers kan zorgen en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De econoom verwacht dat de ECB opnieuw zal verkondigen dat er "nieuwe maatregelen klaarstaan". Wat die nieuwe maatregelen zijn, dat blijft "de grote vraag," aldus Cardon.

Beleggers kijken vanochtend nog uit naar de detailhandelsverkopen en de inflatiecijfers uit respectievelijk Griekenland en de eurozone. Verder opent Oranjewoud vanmiddag de boeken. In Amerika staat de Chicago inkoopmanagersindex van augustus op de rol.

Het muntpaar euro/dollar noteerde 0,3 procent hoger op 1,1211 punten. ABN AMRO paste de valutavoorspellingen voor de korte termijn aan, vanwege de recente marktonrust. De bank verwacht niet langer een pariteit tussen de dollar en de euro op korte termijn. Zelfs als de Fed in september met een renteverhoging zou komen, is volgens valutaspecialist Georgette Boele een pariteit tussen de euro en de dollar komende maand "onwaarschijnlijk".

"Wij denken dat euro/dollar-pariteit wordt bereikt als het sentiment van beleggers verbetert, de Amerikaanse macrocijfers zo sterk blijven en de monetaire divergentie weer toeneemt", aldus Boele. De valutaspecialist verwacht dat dit in december het geval zal zijn.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden 5 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van OCI dat 2,1 procent kon bijschrijven. Randstad kon op een plus van 0,9 procent rekenen.

Gemalto koerste 1,7 procent hoger. Rabobank zette Gemalto voorbeurs op de verkooplijst, onder meer vanwege de gevolgen die nieuwe technologieën kunnen hebben voor het Franse digitale beveiligingsbedrijf. De doelstellingen van Gemalto voor 2017 zouden daarbij volgens analist Hans Slob "te ambitieus" zijn. Gemalto opende lager, maar vond daarna de weg naar boven. "Het feit dat 4 hedgefunds hun shorts in Gemalto verkleinen, tikt zo te zien harder aan dan het verkoopadvies van Rabo," constateerde fondsmanager Corné van Zeil van Actiam.

Grootste daler bleek ArcelorMittal, dat 3,5 procent verloor.

In de Midkap was het Fagron die met 13,7 procent een forse winst boekte. Alychlo en Marc Coucke meldden maandag een belang van 3,38 procent in de specialist in magistrale bereidingen.

Verder stegen BAM Groep en Eurocommercial Properties met respectievelijk 2,2 en 0,9 procent. Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde maandag het koersdoel voor BAM van 4,25 naar 5,40 euro, waarbij analist Joost van Beek opmerkte dat het tij voor BAM "langzaam maar zeker" aan het keren is. Daarbij waren de resultaten over het tweede kwartaal volgens de analist op vrijwel alle fronten beter dan verwacht.

Hekkensluiter in de AMX was PostNL. Het aandeel daalde 1,7 procent in waarde.

Onder de kleinere fondsen steeg Heijmans 1,2 procent, gevolgd door DPA Group dat 1,1 procent bijschreef. KAS Bank steeg 2,3 procent. ING verhoogde maandag het advies voor KAS Bank van Houden naar Kopen, maar stelde het koersdoel wel neerwaarts bij van 13,10 naar 12,30 euro.

Een fors hogere omzet voor Value8 in de eerste jaarhelft van 2015 werd niet beloond en het fonds dook met 1,7 procent in de rode cijfers. De omzet van Value8 verdubbelde dankzij diverse overnames. De winstgevendheid maakte daarentegen een pas op de plaats.

Leren beleggen

Live koersen