Redactie ABM Financial News - Dinsdag 11 augustus 2015, 11:59 uur

De Amsterdamse beurs noteerde tegen het einde van de ochtendhandel 0,8 procent lager op 496,19 punten. Daarmee was het verlies minder groot dan op de omringende beurzen.

Opnieuw daalde het vertrouwen in de Duitse economie. De ZEW index viel terug van 29,7 in juli naar 25,0 in augustus, hetgeen nog nipt boven het gemiddelde over de afgelopen jaren was.

Conform verwachting bereikten Griekenland en de schuldeisers een akkoord over de voorwaarden voor een nieuwe bail out. Volgens de Griekse krant Kathimerini is het akkoord vanochtend gesloten na een vergadermarathon die maandagochtend van start ging. Alleen nog enkele kleine details moeten volgens de krant nog worden ingevuld.

Ook was er aandacht voor China, waar de centrale bank de yuan vannacht devalueerde. De People's Bank of China besloot de referentiewisselkoers te verzwakken van 6,20 naar 6,32 tegenover de dollar. "Voor Chinese begrippen is dit een enorme stap", aldus Rabobank, die tevens niet werd voorzien door beleggers. De kans bestaat volgens Rabobank dat buitenlandse investeerders zich nu terugtrekken uit China, uit vrees voor een verdere verzwakking van de munt.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1027.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de halfjaarcijfers van Delta Lloyd met weinig enthousiasme ontvangen. Analisten spraken van zwakke resultaten. Rabobank verlaagde reeds het advies van Kopen naar Houden vanwege de tegenvallende solvabiliteit. De verzekeraar zal volgens analist Cor Kluis in actie moeten komen om de solvabiliteit op te krikken. Delta Lloyd werd 14,5 procent minder waard.

Ook verzekeraar Aegon leverde 1,8 procent, maar sectorgenoot NN Group dikte juist 1,4 procent aan. Daarmee was NN na Altice, dat 1,5 procent meer waard werd, de grootste stijger onder de hoofdfondsen.

In de AMX was het opnieuw Imtech dat de kop van Jut was. De technische dienstverlener vroeg uitstel van betaling aan en daalde 20,8 procent in waarde naar 0,34 euro. Ook Fagron, dat al dagen achtereen inlevert, behoorde weer tot de grootste dalers. De magistrale bereider werd 2,9 procent minder waard.

Koplopers in de AMX waren Fugro en SBM Offshore. De oliedienstverleners wonnen 1,3 en 0,1 procent. Galapagos won 1,0 procent. Na het succesvol afronden van de studie naar de behandeling van reuma met filgotinib is het nu afwachten voor het biotechbedrijf of AbbVie een licentie van 200 miljoen dollar neemt.

Bij de kleinere fondsen vielen Ordina en Telegraaf Media Groep op met verliezen van respectievelijk 2,3 en 3,2 procent. Accell Group en Value8 waren de grootste stijgers met koerswinsten van 0,7 en 0,9 procent.

Het lokaal genoteerde Kiadis steeg 1,8 procent nadat KBC Securities een koopadvies met een koersdoel van 14,50 euro afgaf voor de beursnieuweling.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney