Redactie ABM Financial News - Donderdag 6 augustus 2015, 11:55 uur

De Amsterdamse beurs noteert donderdag aan het einde van de ochtendhandel een half procent lager op 501,21 punten.

"In Europa volgen we de sombere toon van Wall Street", aldus Frank Bonsee van ABN AMRO. Volgens de handelaar is er na "een paar mooie dagen" sprake van consolidatie. Vooralsnog wordt de handel op het Damrak volgens Bonsee gedreven door bedrijfsnieuws.

Om één uur vanmiddag staan het rentebesluit, de notulen en het inflatierapport van de Bank of England op de agenda. "Super Thursday", aldus analisten van Rabobank, die een flinke toename van de volatiliteit in de Britse pond verwachten.

Verder kijkt de markt volgens handelaar Bonsee al uit naar het officiële Amerikaanse banenrapport op vrijdag. Een groeicijfer van boven de 200.000 in juli leidt volgens Bonsee waarschijnlijk tot een renteverhoging door de Federal Reserve in september. Het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP wees woensdag op een groei van slechts 185.000 banen in juli. Vanmiddag staan de wekelijkse steunaanvragen nog op de rol.

De euro/dollar werd donderdag vrijwel vlak verhandeld op 1,0891 en de euro/Britse pond op 0,6972.

Stijgers en dalers
Binnen de hoofdindex waren het aantal stijgers in de minderheid. Ahold nam de leiding met een koerswinst van 1,3 procent, gevolgd door Gemalto met een stijging van ruim een half procent.

Hekkensluiter was RELX, dat ex-dividend ging. Ook Unilever noteerde ex-dividend. Respectievelijk verloren de fondsen 2,0 en 0,4 procent. Verder kleurde indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 0,8 procent rood.

De handel in OCI werd kort voor de opening van de beurs door toezichthouder AFM stilgelegd. Volgens persbureau Bloomberg zijn OCI en CF Industries dichtbij een akkoord over een fusie.

In de Midkap won SBM Offshore 1,9 procent nadat de oliedienstverlener een minder sterke omzetdaling rapporteerde dan analisten hadden verwacht en de oliedienstverlener de outlook verhoogde. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities meende dat de resultaten "veel sterker" dan verwacht waren, dankzij met name een sterke performance van de Turnkey divisie. Analist Mick Pickup van Barclays sloot zicht hierbij aan en voegde daaraan toe dat de eerste helft van 2015 moet worden gezien als een positieve stap voorwaarts voor SBM Offshore.

TomTom steeg zelfs 4,3 procent nadat Het Financieele Dagblad op basis van een bron schreef dat John de Mol met het bestuur van de navigatiespecialist wil praten over strategische samenwerkingsverbanden met technologiebedrijven. De Mol meldde eerder deze week een belang van iets meer dan 5 procent in TomTom.

Daarentegen kelderde Imtech 37 procent nadat de technische dienstverlener opnieuw moest melden nog geen akkoord te hebben bereikt met de financiers over een verhoging van de liquiditeit. Analist Edwin de Jong van SNS Securities sprak van "een acuut probleem" en verlaagde hierop het advies naar Verkopen met een koersdoel van 1,00 euro. Theodoor Gilissen Bankiers reageerde op het uitblijven van een akkoord met de financiers met een koersdoelverlaging voor Imtech van 2,00 naar 0,10 euro. Woensdag zette Petercam al een koersdoel voor Imtech in de boeken van 0,10 euro.

Verder verloor Fugro 5,6 procent terrein na het openen van de boeken. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities meende dat de resultaten van de bodemonderzoeker meevielen, maar was wel licht teleurgesteld in de afgegeven outlook. Morgan Stanley sprak van een halfjaarrapport met plussen en minnen.

Galapagos werd vlak verhandeld nadat een omzetdaling werd gecompenseerd door een recordkaspositie. De "omvangrijke" netto kaspositie stelt de onderneming "uitstekend" in staat om de toenemende ontwikkelingskosten in de komende jaren te dragen, zo stelde analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers.

Ook Arcadis, dat een koersdoelverlaging van SNS Securities kreeg naar 31,00 euro, noteerde vlak.

Bij de kleinere fondsen viel Macintosh Retail Group op met een koersverlies van 5 procent.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney