Redactie ABM Financial News - Donderdag 27 augustus 2015, 11:58 uur

De Amsterdamse beurzen noteren donderdagochtend weer in het groen, nadat deze woensdag nog flink in het rood sloten.

De AEX steeg 2,8 procent op 440,68 punten en ook de AMX kon 2,8 procent bijschrijven. Woensdag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog 1,8 procent lager.

Volgens handelaar Christopher Ho van Mint Tower Capital is het herstel op de beurzen toe te schrijven aan Wall Street, dat donderdag een koerssprong maakte. “Dat kwam als een verrassing voor velen,” aldus Ho. Verder bleekvolgens de handelaar dat uitlatingen van Amerikaanse en Europese multinationals over de beperkte impact van China op de bedrijfsvoering het sentiment op de beurzen goed deden.

Het verloop van de rest van de week zal volgens Ho afhankelijk zijn van wat de Amerikaanse beurzen zullen doen. “Die kunnen alle kanten opgaan.”

Beleggers kunnen verder vandaag nog een aantal cijfers uit Amerika verwachten. Zo komen de nieuwste ramingen over de economische groei in het afgelopen kwartaal naar buiten en krijgen beleggers verder inzicht in de wekelijkse steunaanvragen en de aanstaande huizenverkopen in juli.

Econoom Nick Kounis van ABN AMRO liet verder weten uit te kijken naar een toespraak van ECB-lid Benoît Cœuré later op de middag. Volgens Kounis gaat Cœuré mogelijk in op uitspraken van ECB-hoofdeconoom Peter Praet, die woensdag aangaf dat de tragere groei in opkomende markten ook in Europa de prijsontwikkeling kan drukken.

Het muntpaar euro/dollar koerste donderdag 0,3 procent lager op 1,1282. De olieprijzen gaven donderdag een vervolg aan het ingezette herstel. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 3,8 procent naar 40,08 dollar en een vat Brent werd 3,6 procent duurder op 44,66 dollar.

Stijgers en dalers
Bijna alle fondsen noteerden donderdagochtend in het groen, onder leiding van ArcelorMittal dat 4,5 procent bijschreef na een initieel Neutraal advies van JPMorgan Cazenove. Ondanks de recente koersval van 33 procent in de afgelopen drie maanden, is de staalreus volgens de analisten momenteel juist gewaardeerd.

OCI koerste 0,4 procent hoger. Het van origine Egyptische bedrijf zag in de eerste zes maanden van dit jaar de nettowinst verdubbelen, ondanks een omzetdaling vanwege druk op de volumes.

Grootste daler was evenwel Gemalto met een min van 7,1 procent, ondanks dat de omzet in het afgelopen halfjaar hoger uitviel dan verwacht. Analisten van Société Générale noemde de resultaten evenwel wisselvallig, waarbij de winstgevendheid zwakker dan voorzien uitkwam. De operationele winst stond volgens de marktvorsers onder druk door het verlies van omzet in Amerika en als gevolg van de overname van SafeNet.

In de Midkap steeg het aandeel Fugro aanzienlijk met 6,9 procent. ABN AMRO noemde de resultaten uit de eerste zes maanden van dit jaar licht teleurstellend, maar oordeelde dat de slechte marktomstandigheden wel ruimschoots zijn ingeprijsd in de koers van Fugro. ABN AMRO verhoogde daarop het advies voor het bedrijf naar Kopen.

Verder deden IMCD en SBM Offshore het goed met winsten van respectievelijk 4,5 en 5,1 procent. Geen enkel fonds in de AMX noteerde in het rood.

Onder de kleinere fondsen presteerden AMG Advanced Metallurgical Group, Telegraaf Media Groep en Value8 het beste met winsten van ruim drie procent.

Het lokaal genoteerde RoodMicrotec (-10 %) presenteerde volgens SNS Securities weinig verrassende cijfers over het tweede kwartaal. Kardan dook 4,8 procent in het rood ondanks een minder groot verlies in het tweede kwartaal van 2015. Over het afgelopen kwartaal leed Kardan een nettoverlies van 1,5 miljoen tegenover een verlies van 6,9 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Leren beleggen

Live koersen