Redactie ABM Financial News - Maandag 24 augustus 2015, 11:51 uur

De Amsterdamse beurzen hebben de stevige verliezen van afgelopen week een vervolg gegeven na aanhoudende zorgen over een afkoeling van de wereldeconomie.

De AEX dook maandag 2,7 procent in het rood op 430,86 punten, nadat de hoofdgraadmeter afgelopen week ook al 6,5 procent prijsgaf. Met deze forse koersdalingen is de jaarwinst in krap drie weken tijd bijna volledig in rook opgegaan. De AMX gaf maandag halverwege de handelsdag 3,7 procent prijs en de omringende beurzen noteerden verliezen van krap drie procent.

"Voor de enorme paniek op de beurzen worden diverse factoren genoemd, waarbij de economische terugval in China de belangrijkste is", concludeerde Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers. De beleggingsstrateeg wees verder onder meer op druk op de grondstofprijzen, de naderende verkiezingen in Griekenland en de daarmee samenhangende verhoogde onzekerheid in de eurozone en de valutaoorlog die in meerdere opkomende landen van start is gegaan.

De Aziatische beurzen sloten maandag diep in het rood, waarbij de Shanghai Composite maar liefst 8,5 procent prijs gaf. De daling werd nog gedempt doordat bij een groot aantal individuele fondsen de handel werd opgeschort, omdat de verliezen opliepen tot tien procent. De autoriteiten probeerden voorbeurs tevergeefs het sentiment te sturen door pensioenfondsen, beheerd door lokale overheden, toestemming te verlenen om in aandelen te beleggen. Volgens zakenzender CNBC kunnen hiermee in potentie honderden miljarden yuans richting de aandelenmarkten stromen.

De euro/dollar steeg volgens analisten van Rabobank "fors door de sterk afgenomen kans dat de rente in de Verenigde Staten in september wordt verhoogd" door de Federal Reserve. Het muntpaar noteerde maandag 0,9 procent hoger op 1,1482. De olieprijzen stonden opnieuw stevig onder druk. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 3,1 procent op 39,19 dollar, terwijl Brent olie 2,9 procent goedkoper werd op 44,14 dollar.

Beleggers moeten het maandag stellen met een vrijwel lege beursagenda. Later vandaag volgt in de Verenigde Staten nog de Chicago Fed index over juli. Op dinsdag komen uit Duitsland de nieuwste economische groeiramingen en de Ifo-index en in de Verenigde Staten staat het consumentenvertrouwen over augustus op de rol. Woensdag volgen cijfers over de Amerikaanse duurzame goederen en op donderdag staan de Amerikaanse groeiramingen over het tweede kwartaal op de agenda. Cijfers over de ontwikkeling van de inflatie in Amerika en Duitsland vormen deze week het slotstuk.

Verder staat voor donderdag tot en met zaterdag de jaarlijkse bijeenkomst van de Fed in het Amerikaanse Jackson Hole op de agenda, waar volgens ABN AMRO "altijd interessante inzichten op monetair gebied gedeeld worden".

Stijgers en dalers
Alle hoofdfondsen noteerden maandag in het rood, met het volatiele ArcelorMittal als grootste daler met een verlies van 5,8 procent.

Vopak gaf 2,8 procent prijs nadat analisten van zowel SNS Securities als UBS het koersdoel voor het tankopslagbedrijf verlaagden. Volgens analist Martijn den Drijver biedt de overmatige koersafstraffing van vorige week, nadat Vopak de halfjaarcijfers publiceerde, evenwel een "erg interessant instapmoment". UBS sprak eveneens van een overdreven koersreactie.

Indexzwaargewichten Unilever en Royal Dutch Shell verloren respectievelijk 2,0 en 3,6 procent. TNT Express hield met een daling van 0,5 procent de schade relatief beperkt. Op het fonds staat een overnamebod van FedEx uit.

In de Midkap waren net als in de AEX geen stijgers waar te nemen en ging het volatiele Aperam de dalers voor met een koersverlies van liefst 6,1 procent. De oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro gaven respectievelijk 4,8 en 5,1 procent prijs.

BAM Groep daalde 3,7 procent. De Britse dochter BAM Nuttall sleepte samen met partners Morgan Sindall en Balfour Beatty Group een opdracht voor de aanleg van de westelijke sectie van de Thames Tydeway Tunnel in de wacht. De opdracht heeft een waarde van circa 550 miljoen euro.

Onder de kleinere fondsen leverde DPA Group 2,8 procent in na het openen van de boeken over het afgelopen halfjaar. Analisten van SNS Securities zagen een goede omzetgroei, maar wel bij lager dan voorziene marges. De analisten voorzien daarmee dat de huidige taxaties voor dit jaar "te optimistisch" lijken.

Heijmans en AMG Advanced Metallurgical Group stonden met verliezen van respectievelijk 10,4 en 7,7 procent fors onder druk. Heijmans gaf afgelopen week ook al tientallen procenten prijs vanwege de volgens analisten zorgelijke schuldpositie van de bouwer.

Het lokaal genoteerde Flow Traders steeg 2,0 procent na positieve analistenrapporten. Zowel Credit Suisse als UBS startte met het volgen van de beursnieuweling. Beide banken vinden het fonds koopwaardig, met koersdoelen van respectievelijk 42,00 en 45,00 euro.

Leren beleggen

Live koersen