Redactie ABM Financial News - Dinsdag 25 augustus 2015, 11:50 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dinsdagochtend stevig in het groen en maken daarmee een klein deel van de forse verliezen van de afgelopen handelsdagen goed.

De AEX steeg 2,4 procent op 429,80 punten, terwijl de AMX zelfs 3,0 procent bij kon schrijven. Maandag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog liefst 5,2 procent in het rood, onder het jaarslot van 2014 op 424,47 punten.

"De Duitse IFO-index over augustus gaf beleggers hoop" en de beurzen "een extra steuntje in de rug", aldus marktanalisten van Rabobank.

De samengestelde index voor het ondernemersklimaat voor de Duitse industrie en de handel steeg van 108,0 in juli naar 108,3 in augustus."Beter dan verwacht", aldus Rabobank.

De Aziatische beurzen stonden dinsdag opnieuw flink onder druk met een verlies van 7,6 procent voor de Shanghai Composite en een daling van 4,0 procent voor de Japanse Nikkei. De Chinese autoriteiten kondigden geen maatregelen aan om de markten te ondersteunen. Volgens econoom Nick Kounis staat Shanghai evenwel klaar om dit te doen. De bank rekent op een verlaging van de beleidrente en de reservevereisten.

De Amerikaanse agenda is vandaag goed gevuld met macro-economische cijfers. Beleggers krijgen inzicht in het vertrouwen van de consument, de voorlopige inkoopmanagersindex voor de dienstensector en de Case Shiller huizenprijzen.

Woensdag komen cijfers over de Amerikaanse duurzame goederen naar buiten en op donderdag staan de Amerikaanse groeiramingen over het tweede kwartaal op de rol. Cijfers over de Amerikaanse en Duitse inflatie besluiten de week op vrijdag.

Verder staat voor donderdag tot en met zaterdag de jaarlijkse monetaire conferentie in het Amerikaanse Jackson Hole op de agenda, waar volgens ABN AMRO "altijd interessante inzichten op monetair gebied gedeeld worden".

Het muntpaar euro/dollar verloor dinsdag 0,6 procent op 1,1551. De olieprijzen toonden een voorzichtig herstel na de afstraffing op maandag. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,9 procent tot 38,98 dollar, terwijl Brent olie 1,7 procent duurder werd op 43,41 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden 23 van de 25 hoofdfondsen in het groen, aangevoerd door ING Groep met een winst van 4,4 procent. Indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever stegen respectievelijk 2,7 en 2,0 procent. De fondsen behoorden maandag nog tot de grootste dalers.

DSM schreef 3,4 procent bij na het aankondigen van een reorganisatie, wat tegen het einde van 2017 jaarlijks moet resulteren in 125 miljoen tot 150 miljoen euro aan kostenbesparingen. "Een logische stap gelet op de kleinere omvang van de onderneming", waar volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers "nog niet alle activiteiten" op zijn aangepast. KBC Securities rekende al op nieuwe kostenbesparingen, maar mikte slechts op 50 miljoen tot 100 miljoen euro.

Delta Lloyd was hekkensluiter met een verlies van 1,7 procent. OCI noteerde met een min van 0,3 procent nipt in het rood.

In de Midkap was Galapagos de blikvanger met een winst van 6,1 procent, nadat in de afgelopen handelsdagen nog meer dan een tiende aan beurswaarde in rook op ging.

BAM Groep dikte 5,9 procent aan na een koersdoelverhoging van Rabobank van 5,50 naar 6,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens de analisten kwam de bouwer vorige week met beter dan voorziene halfjaarresultaten. Vooral de sterke verbetering van het werkkapitaal was volgens Rabobank een meevaller.

Onder de kleinere fondsen schreef Heijmans 15,2 procent bij. De bouwer vond het noodzakelijk om analisten dit weekend een nadere toelichting te geven op de berekeningen rond de bankconvenanten van het bedrijf. Dit schreef Het Financieele Dagblad vanochtend. Esperite steeg 4,6 procent na het openen van de boeken over het afgelopen halfjaar, waaruit bleek dat ondanks een hogere omzet, het verlies opliep.

Het lokaal genoteerde Batenburg Techniek maakte een aanvankelijk openingsverlies goed en noteerde 4,1 procent in het groen. De technisch dienstverlener kwam volgens SNS Securities met zwakke resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar, met zowel een lagere omzet als winst. "Onze huidige schattingen lijken te hoog", oordeelden de analisten, daaraan toevoegend "geen korte termijn aanjagers" voor het aandeel te zien.

Van Lanschot schreef 5,2 procent bij, ondanks een winstval in het eerste halfjaar van 2015. Het resultaat onder de streep, dat wil zeggen inclusief eenmalige posten, daalde van 49,4 miljoen naar 34,0 miljoen euro. De provisie-inkomsten stegen in het afgelopen halfjaar evenwel flink van 113,8 miljoen naar 141,0 miljoen euro, terwijl het renteresultaat iets lager uitkwam met 102 miljoen euro.

Leren beleggen

Live koersen