Redactie ABM Financial News - Donderdag 13 augustus 2015, 11:59 uur

De Amsterdamse beurzen hebben donderdag een herstel ingezet na de stevige afstraffing op woensdag.

De AEX noteerde 1,1 procent in het groen op 482,50 punten, terwijl de AMX een plus van 1,3 procent liet optekenen. Woensdag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog 3,4 procent in het rood.

Volgens handelaar Albert Buyzing Damste van ABN AMRO herstelden de aandelenmarkten in navolging van de Amerikaanse beurzen. "Amerika sloot woensdag onveranderd nadat ze bij het slot van Europa nog fors lager stond", aldus de handelaar.

Buyzing Damste wees verder op "een beetje rust" op de valutamarkten na opmerkingen van de Chinese centrale bank dat China's sterke economie, het structurele handelsoverschot en de grote valuta-reserves "sterke steun" bieden aan de yuan.

"De zorgen om de economische groei in China zullen boven de markt blijven hangen", waarschuwde de handelaar van ABN AMRO, die daaraan toevoegde dat de volatiliteit op de valutamarkten er mogelijk ook toe kan leiden dat de Amerikaanse centrale bank een eerste renteverhoging zal uitstellen.

Het muntpaar euro/dollar daalde 0,3 procent op 1,1116. Olie werd daarnaast duurder. Een september-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,1 procent naar 43,35 dollar en een vat Brent werd 0,6 procent duurder op 50,50 dollar.

Later vandaag kijken beleggers in de Verenigde Staten nog uit naar de detailhandelsverkopen en importprijzen over juli. Ook cijfers over de bedrijfsvoorraden in juni komen nog naar buiten.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden 21 van de 25 hoofdfondsen in het groen, aangevoerd door Aalberts Industries met een winst van 5,2 procent. De onderneming presenteerde over de eerste zes maanden van dit jaar volgens KBC Securities "solide resultaten", die licht hoger uitvielen dan de verwachtingen.

Op ruime afstand noteerden ook Gemalto, ASML en Unibail-Rodamco stevig in het groen met winsten van circa 2,5 procent.

Royal Dutch Shell en Delta Lloyd noteerden respectievelijk 0,2 en 0,4 procent in het rood dankzij ex-dividend noteringen. In de afgelopen handelsdagen verloor Delta Lloyd al circa een derde aan beurswaarde na het presenteren van teleurstellende cijfers over het tweede kwartaal.

Aegon was donderdag hekkensluiter met een verlies van 5,9 procent. KBC Securities verlaagde het advies voor de verzekeraar van Houden naar Reduceren na een zwakke prestatie in het tweede kwartaal vanwege verliezen op hedges, het afdekken van posities. De analisten wezen verder op de verlaagde bandbreedte door Aegon wat betreft de nieuwe solvabiliteitseisen onder Solvency II.

In de Midkap ging Galapagos aan kop met een winst van 4,8 procent, gevolgd door BE Semiconductor Industries met 3,1 procent. Fagron herstelde enigszins van forse koersdalingen in de afgelopen handelsdagen en schreef 0,8 procent bij.

IMCD was de enige daler met een min van 0,2 procent. De Nederlandse specialist in specialistische chemicaliën en voedselingrediënten presenteert vrijdag voorbeurs de resultaten over het tweede kwartaal.

Het lokaal genoteerde Refresco Gerber (-3,0%) presteerde in het tweede kwartaal van 2015 volgens analisten van SNS Securities beter dan verwacht. De omzet daalde op jaarbasis nipt van 550,2 miljoen naar 548,4 miljoen euro, terwijl de volumes in dezelfde periode juist met 0,8 procent stegen. De brutowinstmarge per verkochte liter steeg van 14,0 naar 14,2 procent. "Een grote verrassing", wezen de analisten van SNS Securities, gezien het management juist mikte op een daling van de brutowinstmarge. Onder meer de lagere temperaturen in de afgelopen maanden vergeleken met een jaar eerder stuwden volgens de analisten de aankopen van producten met hoge marges.

Leren beleggen

Live koersen