Redactie ABM Financial News - Maandag 10 augustus 2015, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs is na een aanvankelijk hogere opening zonder directe aanleiding weggezakt. De AEX noteerde richting lunchtijd 0,2 procent lager op 495,55 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen.

"Het positieve sentiment slaat om in een behoudend koersverloop", oordeelde Jim Tehupuring van ProBeleggen. De portefeuillemanager zag evenwel "weinig macro-economisch nieuws met grote impact" dat het omgeslagen sentiment kon verklaren.

Beleggers moeten het maandag stellen met een vrijwel lege agenda. Dinsdag volgt onder meer de Duitse conjunctuurindicator van de ZEW. Woensdag komen cijfers over de industriële productie in de eurozone naar buiten samen met de Britse groeiramingen, op donderdag gevolgd door de Nederlandse detailhandelsverkopen en inflatiecijfers uit Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Vrijdag komen uit vrijwel alle Europese landen de nieuwste groeiramingen van de economie naar buiten, samen met uit Amerika de producentenprijzen, de industriële productie en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.

Dit weekend kwamen uit China volgens economen van Nomura "zwakke" cijfers naar buiten. In juli daalde de export met 8,9 procent op jaarbasis, terwijl de import afnam met 8,6 procent. De inflatie kwam in juli uit op 1,6 procent op jaarbasis, terwijl de producentenprijzen in juli met 5,4 procent daalden.

Nomura voorziet dat de cijfers wijzen op grotere neerwaartse risico's voor de Chinese economie. De Shanghai Composite was niettemin uitblinker onder de Aziatische beurzen met een stijging van bijna vijf procent. Volgens marktanalisten op zakenzender CNBC anticipeerden beleggers op extra stimuleringsmaatregelen door de Chinese autoriteiten.

Het muntpaar euro/dollar noteerde maandag vrijwel onveranderd op 1,0965. De olieprijs stond daarnaast wederom onder druk. Een september-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,3 procent naar 43,75 dollar en een vat Brent handelde vrijwel onveranderd op 49,23 dollar.

Stijgers en dalers
Grofweg de helft van de fondsen in de AEX noteerde maandag in het groen, aangevoerd door ASML met een koerswinst van 1,1 procent. Randstad schreef 0,9 procent bij na een lichte koersdoelverhoging van Goldman Sachs. Volgens de marktvorsers kan de uitzender, gesteund door "goede" resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar en de groei van de Nederlandse uitzendbranche in juli, volop profiteren van een sterker dan verwacht herstel van Europa.

NN Group verloor 0,1 procent. Het aandeel noteerde maandag 0,46 euro ex-dividend per aandeel. Credit Suisse verhoogde verder het advies voor de verzekeraar van Neutraal naar Outperform en stelde het koersdoel opwaarts bij van 28,60 naar 32,00 euro.

Altice, eerder op de dag nog koploper onder de hoofdfondsen, verloor 2,2 procent. De Franse kabelaar paste de bedrijfsstructuur aan naar een nieuwe Nederlandse naamloze vennootschap met een hoofdkantoor in Amsterdam. Naast de omzetting naar een naamloze vennootschap veranderde Altice ook de aandeelhoudersstructuur. ArcelorMittal was met een verlies van 2,5 procent hekkensluiter, nadat het fonds volgens Tehupuring van ProBeleggen vorige week nog flink steeg.

In de Midkap voerde Galapagos de stijgers aan met een plus van 2,0 procent, op ruime afstand gevolgd door Arcadis met 0,9 procent.

Air France-KLM daalde 0,9 procent na publicatie van de vervoerscijfers over juli. Inclusief Transavia vervoerde Air France-KLM in juli 8,9 miljoen passagiers, een stijging van 2,4 procent op jaarbasis. Het vrachtvervoer bij Air France-KLM daalde in juli, gerekend naar omzet per ton per kilometer, echter met 10,4 procent op jaarbasis.

Onderaan bevonden zich net als afgelopen week Fagron en Imtech met verliezen van respectievelijk 5,0 en 17,6 procent. Imtech slaagde er niet in om tot een akkoord te komen met zijn financiers over 75 miljoen euro aan extra liquiditeit, waarop de gesprekken beëindigd werden. Daarbij gaf de technische dienstverlener aan alle opties te overwegen om zo veel mogelijk onderdelen van de groep te behouden. Analist Edwin de Jong van SNS Securities stelde dat onduidelijk is hoe de zaken zich voor Imtech de komende tijd zich zullen ontwikkelen, maar dat de kans aannemelijk is dat "niets overblijft" voor de aandeelhouders. De analist verlaagde het koersdoel voor de technisch dienstverlener dan ook van 1,00 naar 0,01 euro met een ongewijzigde verkoopaanbeveling.

Onder de kleinere fondsen noteerde AMG Advanced Metallurgical Group 0,5 procent hoger. AMG wijzigde de voorwaarden van een tantalum verkoopovereenkomst met Global Advanced Metals USA. Naast een betaling in contanten ontvangt AMG een belang van 10 procent en een bestuurszetel in Global Advanced Metals Pty, de moedermaatschappij van Global Advanced Metals USA.

Verder viel het koersverlies van Esperite op met een daling van 5,9 procent. Een directe aanleiding voor de koersval ontbrak evenwel.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney