Redactie ABM Financial News - Woensdag 26 augustus 2015, 12:08 uur

De Amsterdamse beurzen hebben woensdag de stevige verliezen aan het begin van de handelsdag iets teruggebracht.

De AEX daalde 1,7 procent op 429,29 punten, terwijl de AMX 1,2 procent in het rood noteerde. In de voorgaande twee handelsdagen beleefde de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog een enorm volatiel koersverloop, met een min van 5,2 procent op maandag en een winst van 4,1 procent op dinsdag.

"De Aziatische markten bleken weer grillig, waardoor de positieve trend van dinsdag niet kon worden doorgezet vanochtend," aldus Rein Schutte van Indexus. De beleggingsadviseur zag gisteravond de Amerikaanse beurzen al een ommezwaai maken van een plus eerder op de handelsdag naar rode slotstanden. Het positieve effect van de renteverlaging in China was daarmee alweer tenietgedaan, meende Schutte.

Volgens de beleggingsadviseur reageren beleggers momenteel met name op headlines. "Het spel draait nu om China, waarbij elke uitlating de koers bepaalt. Er wordt zeer emotioneel gereageerd en dat stelt de zenuwen op de proef," aldus Schutte, die verwacht dat de volatiliteit "nog wel even" hoog zal blijven.

Beleggers moesten het verder stellen met een vrijwel lege beursagenda. Vanmiddag komen cijfers over de Amerikaanse duurzame goederen en de olievoorraden naar buiten en op donderdag staan de Amerikaanse groeiramingen over het tweede kwartaal op de rol. Cijfers over de Amerikaanse en Duitse inflatie besluiten de week op vrijdag.

Verder staat voor donderdag tot en met zaterdag de jaarlijkse monetaire conferentie in het Amerikaanse Jackson Hole op de agenda, waar volgens ABN AMRO "altijd interessante inzichten op monetair gebied gedeeld worden".

Het muntpaar euro/dollar daalde woensdagochtend 0,5 procent op 1,1460.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden 3 van de 25 fondsen in het groen, aangevoerd door verzekeraar Delta Lloyd met een winst van 1,2 procent. Ook Boskalis en TNT Express hielden het hoofd boven water met winsten van respectievelijk 0,6 en 0,2 procent.

Altice delfde met een verlies van 5,7 procent het onderspit, gevolgd door ING Groep, dat een verlies van 2,5 procent liet optekenen. Volgens analist Marcell Houben van SNS Securities is de recente koersval van het aandeel niet gerechtvaardigd, omdat de bank in een goede positie zou zitten om te kunnen profiteren van een aantrekkende Europese economie. SNS Securities verhoogde daarop het advies voor ING van Houden naar Kopen, waarbij het koersdoel naar boven werd bijgesteld van 14,00 naar 17,00 euro.

In de Midkap noteerde Fugro bovenaan met een winst van 2,3 procent. TomtTom was met een min van 4,3 procent de grootste daler, op afstand gevolgd door Galapagos en USG People met verliezen van ruim drie procent.

ASM International verloor 1,1 procent. Analisten van Rabobank maakten zich zorgen over de krimp bij de front-end activiteiten en zagen de waardering van het belang in ASM Pacific Technology onder druk staan. Daarop verlaagde Rabobank het koersdoel voor het bedrijf van 46,00 naar 38,80 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens de analisten kan de markt voor atomic layer deposition namelijk verdubbelen.

Onder de kleine fondsen schreef Neways Electronics International 2,3 procent bij, nadat de onderneming een hogere omzet en winst boekte in het afgelopen halfjaar. In de tweede jaarhelft zal de fabrikant van onder meer elektronische componenten volgens SNS Securities gaan profiteren van de overname van BuS Group. Daarnaast zal een herstel van de halfgeleidermarkt Neways goed doen.

Koninklijke Brill ging onder de kleine fondsen onderuit en moest een verlies van 6,1 procent noteren. De uitgever zag in het afgelopen halfjaar de winst fors dalen. Analisten van SNS Securities zien op korte termijn weinig aanjagers voor het aandeel Brill, maar op lange termijn zal de uitgever evenwel weer groeien na het terugbrengen van kosten en het toevoegen van onder meer nieuwe titels.

Leren beleggen

Live koersen