Redactie ABM Financial News - Dinsdag 4 augustus 2015, 11:57 uur

De Amsterdamse beurs deed het dinsdagochtend rustig aan en noteerde rond de klok van kwart over elf 0,1 procent lager op 500,11 punten.

"Een dag zonder uitschieters," zo voorziet vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. Vermeulen zag dat de cijfers van DSM "een beetje" werden beloond door beleggers. Verder reageerden beleggers in de ogen van Vermeulen "mat" op de diverse koersdoelverhogingen voor Heineken.

Vermeulen zag verder dat vooral uitzender USG People profiteren van positieve cijfers over de Nederlandse uitzendmarkt. Volgens data van brancheorganisatie ABU is de markt in de afgelopen weken in een hoger tempo gegroeid. Als gevolg daarvan zag de vermogensbeheerder de koers van USG met 1 procent stijgen. Vermeulen ziet ruimte voor een verdere stijging, terwijl het aandeel Randstad in de ogen van de vermogensbeheerder al op de top zit.

De euro/dollar werd dinsdag verhandeld op 1,0976. De druk op de olieprijzen nam wat af, na enkele dagen van forse dalingen.

Stijgers en dalers
In de AEX bleven dinsdagochtend 16 fondsen in het groen. ArcelorMittal ging aan kop met een winst van 1,9 procent, gevolgd door OCI met 1,4 procent. Grootste dalers in de AEX bleken NN Group en ING Groep. De twee financials verloren respectievelijk 1,1 en 0,7 procent.

Het aandeel DSM koerste 0,4 procent hoger, nadat het speciaalchemiebedrijf in het tweede kwartaal van 2015 conform verwachting presteerde. Vooral de opbrengsten uit human nutrition lieten volgens analist Joost Van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers verbetering zien, maar daar stond aanhoudende prijsdruk voor vitamine-E tegenover. Volgens Van Beek blijft het voor DSM vooral de vraag hoe lang het bedrijf nog kan profiteren van een valutaire meewind en de lagere grondstofprijzen. Analist Wim Hoste van KBC Securities verwacht in de komende maanden mede hierdoor geen fundamentele verbeteringen bij de divisie Nutrition, de grootste divisie binnen DSM. Toch verhoogde de Belgische marktvorser wel het koersdoel voor DSM van 55,00 naar 57,00 euro.

De AMX bleef vooralsnog in het rood en daalde 0,5 procent. BinckBank won 1,8 procent en USG People boekte een koersstijging van 1 procent. TomTom zette de positieve koersontwikkelingen van maandag door en won 1,1 procent. Vermeulen noemde de gesprekken die TomTom mogelijk wil starten met partijen die bij de verkoop van kaartentak HERE door Nokia achter het net visten "veelbelovend".

Het aandeel BAM Groep steeg 0,5 procent, nadat de bouwer een grote opdracht ontving van Microsoft voor de bouw van een nieuw kantoor in Ierland. Met de opdracht is meer dan 100 miljoen euro gemoeid.

Grootste daler in de Midkap was Fagron, dat een verlies van ruim 10 procent moest noteren nadat de omzet van de specialist in magistrale bereidingen achterbleef op de verwachtingen. Analist Jan de Kerpel van KBC Securities noemde de omzetontwikkeling een "tegenvaller" en zag de kernactiviteiten van Fagron onder druk staan. Volgens De Kerpel bleef de winstmarge van Fagron wel sterk.

Ook Imtech bleek een grote daler, met een verlies van 3,8 procent. De in zwaar weer verkerende technische dienstverlener liet dinsdag voorbeurs weten dat het op korte termijn extra zekerheden moet stellen voor Imtech Duitsland. Imtech is nog steeds in gesprek met banken om 75 miljoen euro aan extra liquiditeit rond te krijgen. Volgens een woordvoerder moet een groter deel van deze extra liquiditeit naar Duitsland vloeien. SNS Securities sprak van opnieuw een tegenslag voor het geplaagde Imtech.

De koers van NSI daalde 3,7 procent, nadat het fonds ex-dividend noteede. Het vastgoedfonds had de wind de afgelopen dagen flink in de zeilen na goed ontvangen halfjaarcijfers.

Onder de kleine fondsen presteerde Yatra Capital, dat investeert in vastgoed in India, nog steeds goed. Nadat het fonds maandag een dagwinst van 11,9 procent kon bijschrijven, koerste het aandeel vanochtend nog eens 6 procent in de plus. Grootste daler bleek Wessanen met ruim 1,6 procent koersverlies.

Leren beleggen

Live koersen