Redactie ABM Financial News - Woensdag 19 augustus 2015, 11:56 uur

De Amsterdamse beurzen noteerden woensdag tegen het einde van de ochtendhandel flink lager als gevolg van aanhoudende zorgen onder beleggers over China.

De AEX verloor 0,9 procent op 474,52 punten, terwijl de AMX 0,8 procent in het rood dook. De omringende beurzen leden verliezen van meer dan een procent.

Volgens Albert Buysing Damste van ABN AMRO was het "wederom China" dat de markten bepaalde, nadat de Chinese beurzen gedurende de handelsdag "voor de tweede dag op rij een forse tik naar beneden" maakten. De Shanghai Compositie sloot woensdag uiteindelijk evenwel op een plus van 1,2 procent.

De handelaar van ABN AMRO meent dat de markt kijkt in hoeverre China in gaat grijpen om de markten te ondersteunen, aangezien de beurzen "zonder interventie fors omlaag" gingen. Dit baart beleggers zorgen, aldus Buysing Damste.

Beleggers kijken vandaag verder nog uit naar verschillende Amerikaanse bedrijfs- en macro-economische cijfers, terwijl het Duitse parlement zal stemmen over de steun aan Griekenland. De meeste aandacht zal evenwel uitgaan naar de notulen van de Fed.

De markt zal uitkijken of er uit de notulen valt op te maken of de Fed geneigd is de rente in september te verhogen. Econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO verwacht dat de Amerikaanse centrale bank in september voor het eerst de rente verhoogd, en vervolgens om de andere vergadering opnieuw verhoogt.

"Het trage tempo van deze verhogingen heeft te maken met verwachte opwaartse druk op de dollar, omdat de Fed ver voorligt op andere centrale banken", zo beargumenteerde Cabezas. ABN AMRO verwacht dat er eind 2015 pariteit is tussen de euro en de dollar.

Woensdag noteerde de euro/dollar 0,1 procent hoger op 1,106.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerde alleen Altice in het groen met een winst van 0,8 procent. ASML was met een verlies van 2,1 procent de grootste daler.

Vopak verloor 1,3 procent nadat KBC Securities het koersdoel verlaagde van 46,00 naar 44,00 euro met een ongewijzigd Reduceren advies. De Belgische marktvorser twijfelt of het tankopslagbedrijf de goede resultaten in het eerste kwartaal een vervolg heeft kunnen geven in het tweede kwartaal, waarbij vermoedelijk de marktomstandigheden in Azië roet in het eten gooiden.

In de Midkap was Fagron koploper met een winst van 3,5 procent. De magistrale bereider heeft nieuwe acquisities voorlopig op de lange baan geschoven, zei topman Ger van Jeveren tegenover Het Financieele Dagblad. De koers van Fagron werd na de halfjaarcijfers begin augustus de kop van jut en halveerde bijna. Aanleiding daarvoor waren volgens Van Jeveren de zorgen in de markt over de aanpassingen van het vergoedingssysteem in Amerika.

Vastned noteerde 0,9 procent lager nadat Bank Degroof het advies verlaagde van Neutraal naar Reduceren. De marktvorser voorziet zwakke cijfers over de eerste helft van 2015, met name veroorzaakt door de activiteiten bij Vastned Retail Belgium. Vastned maakt donderdag de resultaten bekend.

BAM Groep was hekkensluiter in de AMX met een verlies van 3,1 procent. De bouwer opent donderdag de boeken over het tweede kwartaal en de kwartaalcijfers van sectorgenoot Heijmans geven volgens handelaar Buysing Damste van ABN AMRO "weinig vertrouwen".

Heijmans (-9,6%) presenteerde over de eerste jaarhelft van 2015 teleurstellende resultaten. De in de AScX genoteerde bouwer zag in het afgelopen halfjaar de resultaten bij divisie Infra stevig onder druk staan, waardoor een positief onderliggend bedrijfsresultaat in de eerste zes maanden van vorig jaar verslechterde naar een flinke min van 11 miljoen euro. Analisten van zowel ING als Theodoor Gilissen Bankiers reageerden teleurgesteld op de cijfers.

Stern Groep (+4,4%) liet zich daarentegen optimistischer uit over heel 2015 na sterke halfjaarcijfers, waaruit volgens SNS Securities bleek dat het autobedrijf beter presteerde dan de markt. Stern deed geen mededelingen over de plannen met de Lease activiteiten, maar een afsplitsing zou volgens analist Edwin de Jong een "heel positieve stap" zijn en "veel van de verborgen waarde" blootleggen.

Het lokaal genoteerde Kardan schreef 9,9 procent bij nadat dochteronderneming Kardan Land Dalian het gebouw B in het Chinese Europark Dalian project verkocht aan Fraser Suite Dalian voor een bedrag van circa 68 miljoen euro.

Flow Traders verloor 4,6 procent ondanks een ruime verdubbeling van de nettowinst in de eerste zes maanden van 2015. De inkomsten uit de beurshandel vielen in het tweede kwartaal met 70,5 miljoen euro evenwel 8 procent lager uit dan in het eerste kwartaal.

Leren beleggen

Live koersen