Redactie ABM Financial News - Donderdag 20 augustus 2015, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdag richting het einde van de ochtendhandel, ondanks een reeks overwegend meevallende Nederlandse bedrijfscijfers, in het rood. De AEX verloor 0,6 procent op 466,68 punten.

"Door het gebeuren in China wordt de negatieve tendens vastgehouden", aldus vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

Naast China speelt volgens de marktvorser ook de onzekerheid omtrent een eerste renteverhoging door de Federal Reserve de markt parten, zo stelde Vermeulen.

Uit de notulen van de Amerikaanse centrale bank kwam woensdagavond naar voren dat de meeste centraal bankiers van de Fed menen dat het moment voor een eerste renteverhoging nog niet daar is, maar dat deze wel nadert.

De rem op een verhoging is vooralsnog de ontwikkeling van de inflatie. Hoewel de groeiende economie en een verbeterende arbeidsmarkt voor veel bankiers het teken zijn voor een toekomstige inflatiestijging, geven de laatste macro-economische cijfers volgens sommige bankiers nog niet voldoende zekerheid dat de inflatie inderdaad op termijn weer naar de twee procent beweegt.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank meent nog altijd dat een eerste verhoging in september te vroeg komt. "Er lijkt nog geen consensus te zijn, met name vanwege de inflatie", aldus Marey, die verwacht dat de ontwikkelingen na de laatste monetaire vergadering de twijfels onder de centraal bankiers alleen maar verder hebben doen toenemen.

Verder kijken beleggers vanmiddag onder meer uit naar de Amerikaanse Leading Indicators en de Philadelphia Fed Index, maar ook de wekelijkse steunaanvragen staan nog op de rol te samen met de bestaande huizenverkopen.

Technisch gezien is er volgens Vermeulen nog wat ruimte met een eerste steun voor de AEXop 460 punten.

Stijgers en dalers
In de AEX kleurde het merendeel van de fondsen rood. Boskalis en Ahold gingen na het publiceren van cijfers evenwel flink tegen de trend in met winsten van respectievelijk tien en drie procent. De resultaten van Boskalis lagen volgens analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities zo ver boven de verwachtingen dat een vergelijking "irrelevant" is. Kepler Cheuvreux was dit met de Belgische marktvorser eens en stelde dat de winstgroei "veel beter" was dan voorzien.

Verder verhoogde SNS Securities het advies voor Ahold van Neutraal naar Kopen. De cijfers van de Zaanse grootgrutter markeerden volgens de analisten van SNS Securities "het einde van de tunnel". Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers liet zich iets terughoudender uit over de cijfers en noemde de ontwikkeling van de identieke omzetgroei in de Verenigde Staten een "klein plusje", terwijl de opwaartse lijn in Nederland werd doorgezet.

Indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever wogen daarentegen op de index met verliezen van respectievelijk 0,8 en 1,3 procent. Hekkensluiter was Delta Lloyd, dat twee procent goedkoper werd na een negatief rapport van Barclays. De Britse bank verlaagde het koersdoel voor de Nederlandse verzekeraar naar 11,50 euro vanwege zorgen om de Solvency 2 ratio van Delta Lloyd.

Ook in de Midkap namen de fondsen die voorbeurs cijfers rapporteerden de leiding. Zo won Bouwer BAM Groep acht procent. Volgens analist Tijs Hollestelle van ING trok met name de "veel beter dan verwachte" kaspositie van de bouwer de aandacht. Ook Theodoor Gilissen Bankiers wees op de beter dan verwachte financiële positie van BAM. Verder sprak Theodoor Gilissen Bankiers bij GrandVision, dat 4,1 procent won, van solide cijfers. Alle divisies van de optiekketen droegen volgens de marktvorser bij aan de winstverbetering. Vastned presteerde volgens Bank Degroof over het eerste halfjaar van 2015 conform verwachting, waarbij het vastgoedfonds de outlook voor het lopende boekjaar verhoogde.

Fagron was de dissonant met een verlies van maar liefst 7,5 procent. Oliegerelateerde fondsen Fugro en SBM Offshore verloren elk twee procent terrein. Na de oorwassing voor olie op woensdag, zet de dalende trend ook vandaag weer door.

Onder de kleinere fondsen werd Ordina met 8,2 procent afgestraft na de publicatie van cijfers. Het IT-bedrijf voerde de kostenbesparingen op na een forse krimp van de omzet in het afgelopen kwartaal. SNS Securities verlaagde na de halfjaarcijfers het koersdoel voor het fonds van 2,00 naar 1,25 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Volgens de analisten bleek uit de resultaten van het IT-bedrijf dat de marktomstandigheden in het tweede kwartaal nog geen verbetering lieten zien en dat vooral in de publieke sector de problemen groot zijn.

Kendrion verloor 4,9 procent, nadat volgens SNS Securities de marge tijdelijk onder druk stond. Vanaf 2016 zien de marktvorsers op dit vlak weer verbetering. De door ICT Automatisering behaalde omzetstijging in de eerste helft van dit jaar was eveneens onvoldoende om in de groene cijfers te komen. Het aandeel leverde een half procent koerswaarde in.

Leren beleggen

Live koersen