Redactie ABM Financial News - Woensdag 12 augustus 2015, 11:51 uur

De Amsterdamse beurzen zijn woensdag stevig onder druk komen dankzij zorgen over de valutamarkten en negatieve analistenrapporten over Delta Lloyd en Unilever.

De AEX noteerde woensdag bijna drie procent lager op 482,30 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,1 procent liet optekenen.

"Currency is het nieuwe toverwoord, maar dan op een negatieve manier", aldus handelaar Albert Huyzing Damste van ABN AMRO, die meende dat tegenvallende cijfers over de Chinese economie ook bijdroegen aan het negatieve sentiment.

Dinsdag besloten de Chinese autoriteiten maatregelen door te voeren waardoor de yuan met bijna twee procent devalueerde. China nam de maatregelen na cijfers dit weekend die wezen op een krimp van de export in juli op jaarbasis met 8,9 procent. Een goedkopere munt moet de handel met het buitenland stimuleren en de economie een impuls geven.

Chinese beleggers anticipeerden maandag na het negatieve exportcijfer met een stijging van vijf procent voor de Shanghai Composite al op maatregelen door de autoriteiten.

Woensdag bleek dat de Chinese detailhandelsverkopen in juli met 10,5 procent op jaarbasis licht minder sterk stegen in vergelijking met een maand eerder, toen de groei nog 10,6 procent bedroeg. Ook de industriële productie kwam in juli met een groei van 6,0 procent minder sterk uit dan de 6,8 procent stijging in juni.

Het muntpaar euro/dollar noteerde 0,4 procent hoger op 1,1133. Olie werd daarnaast goedkoper. Een september-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,1 procent naar 43,05 dollar en een vat Brent werd 0,7 procent goedkoper op 49,54 dollar.

De beursagenda is verder matig gevuld met de wekelijkse olievoorraden uit Amerika en de kwartaalcijfers van Macy's. In de avond krijgen beleggers inzicht in de Federale begroting over juli en nabeurs de jaarcijfers van Cisco Systems. Het belangrijkste agendapunt voor vandaag is volgens Huyzing Damste evenwel een toespraak van centraal bankier William Dudley. “Eens kijken of Dudley meer duidelijkheid geeft over de maand waarin de Fed de rente wil verhogen”, aldus de handelaar.

Stijgers en dalers
Indexzwaargewichten Unilever en ArcelorMittal wogen stevig op de Amsterdamse hoofdindex met verliezen van respectievelijk 4,6 en 3,0 procent. Goldman Sachs verlaagde woensdag het advies voor Unilever van Neutraal naar Verkopen en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 38,00 naar 35,00 euro. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank is Unilever "negatief gepositioneerd" met betrekking tot veranderingen in de detailhandel, gelet op de stijgende verkopen via internet.

Delta Lloyd spande dankzij een aantal negatieve analistenrapporten evenwel de kroon met een verlies van net geen negen procent, nadat het fonds dinsdag al een vijfde aan beurswaarde verloor na slecht ontvangen kwartaalcijfers. Delta Lloyd zal volgens SNS Securities pas in december bij de beleggersdag gedetailleerde informatie geven over de strategie, Solvency II en het te volgen dividendbeleid. Volgens de analisten van SNS Securities bestaan er daarmee momenteel teveel onzekerheden omtrent de verzekeraar.

In de AEX hield pakketbezorger TNT Express het verlies beperkt met een min van 0,1 procent.

In de Midkap zetten beleggers Corbion ruim vier procent hoger nadat het voormalige CSM wist te profiteren van een dure dollar in het tweede kwartaal. Analist Wim Hoste van KBC Securities sprak van een solide eerste jaarhelft met duidelijk betere resultaten dan voorzien. Imtech krabbelde na de recente afstraffing enigszins op en was met een winst van ruim 37 procent de sterkste stijger.

Fagron was hekkensluiter in de AMX met een verlies van 8,2 procent. Ook het volatiele Galapagos hield het niet droog en dook 3,6 procent in het rood.

Het lokaal genoteerd TIE Kinetix werd maar liefst 6,5 procent hoger verhandeld nadat het bedrijf de resultaten in het afgelopen kwartaal zag aantrekken.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney