Redactie ABM Financial News - Dinsdag 14 juli 2015, 14:58 uur

Wall Street lijkt vlak van start te gaan nadat beleggers de nodige cijfers te verwerken kregen. Circa een half uur voor de opening van de beurzen noteerden de Dow Jones en S&P500 index fractioneel lager, terwijl techbeurs Nasdaq 0,1 procent won.

Voorbeurs bleken de detailhandelsverkopen in Amerika in juni gedaald met 0,3 procent, terwijl de stijging over mei werd bijgesteld van 1,2 naar 1,0 procent. Een sterk cijfer zou volgens analisten van KBC een steun in de rug zijn geweest voor de Federal Reserve om de rente in september te verhogen.

Daarnaast daalde het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf flink in juni. De vertrouwensindex viel op maandbasis terug van 98,2 naar 94,1 punten. "Hoewel het geen ramp is of een signaal van een dreigende recessie is, is het wel een teleurstellend teken", aldus hoofdeconoom Bill Dunkelberg van NFIB.
De importprijzen liepen in juni met 0,1 procent terug, nadat deze in mei nog stegen met 1,2 procent.

Naast deze macro-economische cijfers, stonden er voorbeurs ook verschillende bedrijfscijfers op de rol. De banken JPMorgan Chase en Wells Fargo boekten vlakke tot licht hogere winsten. De kredietvoorzieningen van beide banken stegen wel.

Johnson & Johnson zag de omzet stevig onder druk staan door tegenzittende wisselkoersen. Desondanks steeg de winst wel en verhoogde de farmaceut de winstverwachting voor heel dit jaar.

Het Chinese staatsbedrijf Tsinghua Unigroup heeft een bod voorbereid van 23 miljard dollar om het Amerikaanse Micron Technology over te nemen, aldus The Wall Street Journal. De interesse van het Chinese staatsbedrijf voor het Amerikaanse techbedrijf is een "interessante testcase", aldus vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. De overnameplannen zullen laten zien hoe Amerika inmiddels over China denkt.

Tsinghua Unigroup is volgens The Wall Street Journal bereid 23 miljard dollar neer te tellen voor Micron Technology. Dit komt neer op een prijs per aandeel van 21 dollar, een premie van ruim 19 procent ten opzichte van de slotkoers van maandag. De openingsindicatie voor Micron is ruim 13 procent hoger.
Starbucks is een samenwerking gestart met Taste Holdings om nieuwe koffiezaken in Zuid-Afrika te openen. De eerste winkel zal in de eerste helft van 2016 de deuren openen in Johannesburg, waarna meer locaties zullen volgen. Financiële details werden niet vrijgegeven.

De olieprijzen staan vandaag onder druk. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde met iets meer dan 2 procent naar 51,13 dollar en een vat Brent olie werd krap 2 procent goedkoper op 56,72 dollar. "Er waren drie belangrijke redenen te vinden voor deze daling", aldus Rabobank. Ten eerste was er het bericht dat Saoedi-Arabië een recordhoeveelheid olie uit de grond had gehaald in juni. Ten tweede is er een deal met Iran, waardoor verwacht wordt dat op termijn de olie-export weer kan toenemen. Ten derde is de vraag naar olie lager omdat de Chinese economie minder presteert.
De euro/dollar werd verhandeld op 1,1066.

Ook in Europa maken de beurzen een pas op de plaats na de koerswinsten van maandag. Hoewel er gisteren een akkoord met de Grieken werd gepresenteerd, is de deal nog niet definitief, zo stelden analisten van Rabobank.

"Er zitten toch nog flink wat haken en ogen aan het akkoord dat [de Griekse premier Alexis] Tsipras heeft getekend, waardoor de haalbaarheid van de eisen nog maar afgewacht moet worden", aldus Rabobank.

Slotkoersen
De S&P 500 index sloot maandag 1,1 procent hoger op 2.099,60 punten. De Dow Jones index steeg 1,2 procent naar 17.977,68 punten en de Nasdaq dikte 1,5 procent aan naar 5.071,51 punten.

Leren beleggen

Live koersen