Redactie ABM Financial News - Donderdag 9 juli 2015, 14:58 uur

Wall Street gaat donderdag ruim een procent hoger openen, zo bleek een half uur voor opening uit de stand van de futures, nadat woensdagavond het cijferseizoen officieel werd afgetrapt.

Voorbeurs bleken de eerste steunaanvragen met 15.000 gestegen tot 297.000. Later volgen nog de groothandelsvoorraden.

Verder meldde PepsiCo dat het ondanks een omzetdaling van 6 procent de winst wel licht zag stijgen, De cijfers waren aanleiding voor de frisdrankfabrikant om de winstverwachtingen voor heel 2015 te verhogen. Beleggers zetten het aandeel in de elektronische handel voorbeurs in het groen.

Daarnaast werd MasterCard door de Europese Commissie op het matje geroepen vanwege het belemmeren van concurrentie tussen banken. "Momenteel vermoeden we dat MasterCard de kosten van betaalkaarten kunstmatig opdrijft, wat consumenten en detailhandelaren in de EU zou schaden", aldus Brussel. Ondanks de berichtgeving opent MasterCard naar verwachting 1,4 procent hoger.

Procter & Gamble bereikte een akkoord met Coty over de verkoop van verschillende cosmetica-activiteiten. Met de overname is een bedrag van 12,5 miljard dollar gemoeid, wat resulteert in een eenmalige bate voor P&G van 5 miljard tot 7 miljard dollar. Beleggers zetten het aandeel 1,3 procent in het groen.

T-Mobile zag het afgelopen kwartaal het aantal klanten flink stijgen met 2,1 miljoen nieuwe afnemers.

Woensdag nabeurs openende Alcoa traditiegetrouw het cijferseizoen. De Amerikaanse aluminiumfabrikant boekte in het tweede kwartaal van 2015 meer omzet, maar zag de winst gedrukt worden door reorganisatiekosten. Het aandeel won voorbeurs een procent.

Ondertussen ligt de focus in Europa nog steeds op de situatie rond Griekenland. Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO benadrukte daarbij dat het vooralsnog afwachten is op de "final term" voor Griekenland. Vermoedelijk zal pas vrijdag een reactie van de schuldeisers volgen op de voorstellen uit Athene.

EU-president Donald Tusk liet vanmiddag weten goede hoop te hebben op een voorstel uit Griekenland waarmee gewerkt kan worden aan een definitieve oplossing. De politicus zei dit na een telefonisch overleg met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Een meevaller was tot slot de hogere beurzen in China vanochtend, nadat er in de afgelopen periode stevige verliezen werden geleden. De beurs van Shanghai koerste bijna 6 procent hoger.

De euro/dollar noteerde donderdag 0,4 procent lager op 1,1025.

Slotstanden Wall Street
Na een urenlange storing bij beursbedrijf NYSE eindigde de Dow Jones index woensdag 1,5 procent lager op 17.515,42 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde 1,7 procent in op 2.046,68 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,8 procent op 4.909,76 punten.

Leren beleggen

Live koersen