Redactie ABM Financial News - Maandag 27 juli 2015, 16:18 uur

KPN heeft in het tweede kwartaal het geschoonde bedrijfsresultaat zien stabiliseren. Dit verwachten analisten in aanloop naar de kwartaalcijfers van het telecombedrijf.

Analisten van JPMorgan Cazenove , die een Neutraal advies hanteren, rekenen opnieuw op een solide kwartaal met een min of meer stabiel bedrijfsresultaat. Daarbij deed KPN het goed op consumentenmarkt, terwijl de zakelijke tak onder druk bleef staan.

In het tweede kwartaal boekte KPN volgens 22 analisten een aangepaste omzet uit voortgezette activiteiten van 1.756 miljoen euro. Dit zou circa 3,5 procent minder zijn dan de 1.820 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Dit leverde volgens de marktvorsers een bedrijfsresultaat (EBITDA) op van 574 miljoen euro. Aangepast voor reorganisatiekosten en incidentele posten bedroeg het bedrijfsresultaat volgens de analisten 594 miljoen euro.Vorig jaar in het tweede kwartaal was dit 593 miljoen euro en in de eerste drie maanden van dit jaar was dit 595 miljoen euro.

De nettowinst kwam vermoedelijk uit op 96 miljoen euro tegenover 352 miljoen euro een jaar eerder, hetgeen destijds evenwel het gevolg was van een grote meevaller op het pensioenvlak.

Volgens analisten van Berenberg is er ruimte voor KPN om positief te verrassen met de kwartaalcijfers. Op de langere termijn is de verhouding tussen risico en rendement evenwel onaantrekkelijk volgens de Duitse marktvorser, die een Houden advies op KPN heeft.

Outlook
KPN mikt op een gestabiliseerd geschoond bedrijfsresultaat tegen eind 2015 en een groeiende vrije kasstroom exclusief het eventuele dividend uit het belang in Telefónica Deutschland.

CEO Eelco Blok gaf verder bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal aan te verwachten dat KPN, op basis van een verbeterende vrije kasstroom, in staat zal zijn om het dividend per aandeel te laten groeien. KPN heeft de intentie om over 2015 een dividend van 0,08 euro per aandeel uit te keren.

KPN maakt de resultaten over het tweede kwartaal woensdag voorbeurs bekend. Maandag verloor het aandeel op een rood Damrak 2,5 procent aan beurswaarde.

Leren beleggen

Live koersen