Redactie ABM Financial News - Vrijdag 24 juli 2015, 18:01 uur

De Amsterdamse beurs is vrijdag stevig lager gesloten. De AEX leverde 1,3 procent in op 490,04 punten en ook de omringende beurzen eindigden in het rood.

Na de cijferstroom van de afgelopen dagen was het vandaag een relatief rustige dag. Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management constateerde dat de bedrijven die voorbeurs met cijfers kwamen, beter dan verwacht presteerden en daarvoor werden beloond met koerswinsten.

Op macro-economisch vlak waren de ogen gericht op Markit, dat de voorlopige inkoopmanagersindexen presenteerde. Deze vielen volgens analisten van KBC tegen. Zowel de Duitse als de Franse industrie en dienstensector lieten een groeivertraging zien.

En ook uit Amerika kwam volgens de Belgische marktvorser "teleurstellend" nieuws. De nieuwe huizenverkopen daalden in juni met bijna 7 procent, naar het laagste niveau sinds november 2014. Positief daarentegen was dat de Amerikaanse industrie volgens Markit in een licht hoger tempo groeide.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0972, bijna een half procent hoger.

Stijgers en dalers
In de AEX sloten, met uitzondering van TNT Express (+0,2%) waar een bod door FedEx op ligt, alle fondsen in het rood. De grootste daler was Altice met een verlies van 5,1 procent. Ook ASML en DSM leverden met verliezen van respectievelijk 3,2 en 3,0 procent stevig in.

In de AMX was het beeld gemengder. Koploper was TomTom met een dagwinst van 3,0 procent, gevolgd door TKH Group en Wereldhave met elk een koersstijging van 1,1 procent. Het vastgoedfonds verhoogde de outlook voor zowel dit jaar als volgend jaar. ING zette het aandeel Wereldhave vervolgens op Kopen. Volgens de analisten is het vastgoedfonds relatief goedkoop gewaardeerd.

De kwartaalcijfers van Air France-KLM waren "niet briljant", aldus Vermeulen van Aberfeld. Positief noemde analist Quirijn Mulder van ING het dat Air France-KLM meer werk maakt van Perform 2020, wat tot een betere concurrentiepositie van de luchtvaartmaatschappij zal leiden in een onverminderd sterk concurrerende markt. Air France-KLM werd 0,6 procent meer waard.

De grootste daler was opnieuw BE Semiconductor Industries met een verlies van 2,5 procent, ondanks dat verschillende analisten na de koersval van donderdag spraken van een goed instapmoment.

Andere fondsen die het lastig hadden, waren SBM Offshore en GrandVision. De oliedienstverlener werd 1,7 procent minder waard en ook de optiekketen leverde 1,7 procent in.

Bij de kleinere fondsen demarreerde Accell Group. De fietsenfabrikant kwam met positieve cijfers, hetgeen aanleiding was voor SNS Securities om het advies te verhogen naar Accumuleren. De waardering van het aandeel Accell Group is momenteel niet hoog, zo stelden de analisten van SNS. Accell werd 6,5 procent meer waard. Ten opzichte van Accell moesten Beter Bed en Ordina lossen met dagverliezen van respectievelijk 2,1 en 1,5 procent.

Tussenstand Wall Street
Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,4 procent lager op 17.655,15 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor eveneens 0,4 procent en techbeurs Nasdaq beperkte het verlies tot 0,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen