Redactie ABM Financial News - Donderdag 30 juli 2015, 15:02 uur

Wall Street gaat lager openen na een tegenvallend groeicijfer. Futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq, die aanvankelijk nog op een hogere opening wezen, noteerden een half uur voor opening 0,3 procent lager.

"De groei [van de Amerikaanse economie] was iets minder dan verwacht", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Afgelopen kwartaal groeide de economie met 2,3 procent. Daarbij werd de krimp uit het eerste kwartaal bijgesteld naar een groei van 0,6 procent. Beide cijfers vielen volgens Marey tegen.

De boosdoeners waren volgens Marey vooral de "zwakke" bedrijfsinvesteringen. Enerzijds zet de dure dollar volgens de marktanalist een rem op de investeringen en anderzijds de lage olieprijs.

Ondanks de tegenvallende cijfers, is er wel sprake van een aantrekkende economie, benadrukte Marey.

De steunaanvragen stegen afgelopen week met 12.000 naar 267.000. Daarmee was de stijging volgens Marey iets minder sterk dan voorzien. De markt rekende op 270.000 aanvragen. Ondanks de stijging van afgelopen week zet de verbetering van de Amerikaanse arbeidsmarkt volgens Marey gewoon door.

Voorbeurs kregen beleggers ook weer de nodige bedrijfscijfers te verwerken. Colgate-Palmolive en Procter & Gamble, concurrenten van Unilever, klaagden over de effecten van de dure dollar. De afgelopen jaren profiteerden Amerikaanse multinationals volgens Marey van een "kunstmatige subsidie" in de vorm van een goedkope dollar. Inmiddels is de situatie gekeerd en de marktanalist van Rabobank ziet dit niet snel veranderen. Vermoedelijk zal de euro/dollar de komende maanden nog geleidelijk verder dalen, aldus de analist.

De euro/dollar werd donderdag iets lager verhandeld op 1,0954. Olie werd duurder. Een september-future op een vat West Texas Intermediate steeg een half procent en een vat Brent werd ruim een procent duurder.

Time Warner Cable, recent nog een overnameprooi van Altice, boekte een omzetstijging in het tweede kwartaal. De winst stond echter wel onder druk door hogere kosten.

Nabeurs volgen nog de cijfers van LinkedIn. De publicaties van Twitter en Facebook leverden vooralsnog louter koersverliezen op. Ondanks dat Facebook woensdag nabeurs melding maakte van een forse omzetgroei en meer gebruikers, opent het fonds vermoedelijk ruim 2 procent lager.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney