Redactie ABM Financial News - Woensdag 8 juli 2015, 15:02 uur

Wall Street lijkt in afwachting van de notulen van de Federal Reserve en de start van het cijferseizoen met een stevig verlies van start te gaan. Ongeveer een half uur voor opening van de handel noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index circa 0,8 procent lager.

"De Fed heeft het verhogen van de rentes veel langer uitgesteld dan gebruikelijk is", aldus econoom Paul Donovan van UBS. Volgens de econoom is het nu de vraag of "een paar kleine lokale problemen elders in de wereld" voldoende zijn om de binnenlandse geluiden om een renteverhoging te doen verstommen.

Verder trapt Alcoa nabeurs het cijferseizoen af en kan Apple in beweging komen nadat de Amerikaanse website Marketwatch op absis van een marktrapport meldde dat de verkoop van de nieuwe Apple Watch met maar liefst 90 procent inzakte sinds de eerste week dat het horloge in de winkel lag. Beide fondsen lijken een procent lager van start te gaan.

Met een schuin oog kijkt Wall Street ook naar de ontwikkelingen rondom Griekenland. Athene diende conform het verzoek van de Eurogroep zojuist een nieuwe aanvraag voor financiële steun in bij het ESM.

Naar verwachting levert Griekenland aanstaande donderdag een gedetailleerd voorstel voor aan de schuldeisers. Zondag ontmoeten de leiders van de Europese Unie elkaar in Brussel.

Een deels uitgelekt voorstel van de Grieken geeft volgens econoom Teunis Brosens van ING echter hoop. Niet alleen zouden de Grieken bereid zijn per direct hervormingen door te voeren in het belasting- en het pensioensysteem, ook lijkt Athene niet langer op voorhand een schuldherstructurering te eisen.

De euro/dollar werd iets hoger verhandeld op 1,1036. Olie werd iets duurder. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,1 procent in prijs, maar voor een vat Brent olie moest ruim een half procent meer worden neergeteld.

Ondertussen blijft de Chinese overheid volgens marktanalisten van Rabobank tevergeefs maatregelen nemen om het leeglopen van de aandelenmarkten te stoppen. "Sterker nog, de maatregelen lijken juist voor nieuwe paniek te zorgen." Zo is volgens de bank de handel in aandelen van ongeveer 26 procent van de Chinese bedrijven al stopgezet. Ondanks de maatregelen loopt de bubbel vandaag weer verder leeg, met verliezen op sommige beurzen van meer dan zes procent.

Leren beleggen

Live koersen