Redactie ABM Financial News - Maandag 6 juli 2015, 14:53 uur

Wall Street zal maandag na een lang weekend, waarin Griekenland de voorstellen van de schuldeisers van de hand wees, met verlies openen. Futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq noteerden ruim een half uur voor de start van de handel op een openingsverlies van circa 0,8 procent.

In het referendum stemde 61,3 procent van de Grieken tegen de voorstellen van de schuldeisers en slechts 38,7 procent voor.

De hoop van de Griekse premier Alexis Tsipras om vlot tot een deal te komen met de schuldeisers is volgens analisten van KBC evenwel "wishful thinking". De marktkenners van de Belgische bank noemden het "ondenkbaar" dat de Europese leiders vannacht afscheid hebben genomen van hun eisen aan de Grieken om in ruil voor nieuwe hulp stevig te bezuinigen. Analisten van Rabobank vulden aan dat de kans op een Grexit is toegenomen.

Dinsdag komt de Eurogroep bijeen, gevolgd door een eurotop tegen het einde van de dag. Duitsland liet al weten geen aanleiding te zien om direct weer met Athene om de onderhandelingstafel te gaan zitten. Evenwel benadrukte Berlijn ook dat de deur altijd open staat voor de Grieken.

De euro/dollar werd maandag verhandeld op 1,1029, nadat het muntpaar kortstondig onder de 1,10 werd verhandeld. De euro/dollar herstelde volgens Rabobank nadat Yanis Varoufakis aangaf zijn functie als minister van Financiën in Griekenland neer te leggen, omdat dit de onderhandelingen met de schuldeisers zou bevorderen.

Olie werd maandag flink goedkoper. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde 4 procent in prijs naar 54,63 dollar. Een vat Brent olie werd bijna 2 procent goedkoper op 59,18 dollar.

De beursagenda voor vanmiddag is vrijwel leeg. Alleen de inkoopmanagersindexen voor de Amerikaanse dienstensector staan nog op de rol. Deze cijfers volgen kort nadat Wall Street van start is gegaan.

Slotstanden
Wall Street hield vrijdag de deuren gesloten in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag. Donderdag eindigde de Dow Jones index 0,2 procent lager op 17.730,11 punten. De breder samengestelde S&P500 index handelde vrijwel onveranderd op 2.076,78 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,1 procent in op 5.009,21 punten.

Leren beleggen

Live koersen