Redactie ABM Financial News - Woensdag 21 juli 2015, 18:09 uur

Unilever heeft ook in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van meezittende wisselkoersen. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus in aanloop naar de halfjaarcijfers van het Brits-Nederlandse concern.

Analisten voorzien dat Unilever in het tweede kwartaal een omzet boekte van 14.016 miljoen euro, een stijging van 10,4 procent op jaarbasis. Wisselkoerseffecten waren daarbij goed voor een omzetstijging van 8,4 procent.

De onderliggende omzetgroei kwam volgens de marktvorsers uit op 2,6 procent, waarvan 1,6 procent door hogere prijzen en 1,0 procent door meer volumes. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de onderliggende groei van Unilever op 2,8 procent.

Analisten van HSBC schreven de lichte daling van de onderliggende groei op kwartaalbasis toe aan Pasen, dat dit jaar vroeg viel. Indien hiervoor wordt aangepast dan zou de groei in het afgelopen kwartaal volgens de Britse bank juist een kleine stijging hebben laten zien. Ook analisten van Berenberg wezen op het Paaseffect.

Bij de Japanse zakenbank menen de analisten dat de onderliggende omzetgroei in het tweede kwartaal die in het eerste kwartaal niet zal overtreffen vanwege de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden in de ontwikkelde landen en tevens door het verslechterende consumentensentiment in de belangrijkste opkomende landen. Nomura rekent op een onderliggende groei van 2,2 procent in het afgelopen kwartaal.

In het tweede kwartaal van 2014 lag de onderliggende groei nog op 3,8 procent, waaraan prijzen en volumes evenveel bijdroegen.

Dinsdagmiddag verloor het aandeel Unilever 1,5 procent op 40,60 euro. De onderneming maakt de cijfers donderdag voorbeurs bekend.

HSBC heeft een koopaanbeveling op Unilever. Berenberg heeft het aandeel op Houden staan en Nomura hanteert een verkoopadvies.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney