Redactie ABM Financial News - Dinsdag 28 juli 2015, 16:17 uur

Arcadis zal in het tweede kwartaal een hogere omzet hebben geboekt, maar desalniettemin zal het meer tijd nodig hebben om de eigen financiele doelstellingen te realiseren, vanwege een energiesector die onder druk staat en tegenvallende resultaten uit Brazilië. Dit verwachten analisten geraadpleegd door ABM Financial News in aanloop naar de kwartaalcijfers van het advies- en ingenieursbureau.

Volgens analist Joos van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers, dat een aanbevolen advies hanteert, blijft het de vraag of Arcadis de financiële doelstellingen, zoals een operationele winstmarge van 11 procent, kan blijven handhaven. Van Beek verwacht dat het adviesbureau meer tijd nodig heeft om de doelstellingen te realiseren doordat de investeringen in de energiesector onder druk staan en de Braziliaanse markt nog altijd niet aantrekt.

In het eerste halfjaar van 2015 boekte Arcadis volgens acht analisten die deelnamen aan de bedrijfsconsensus een omzet van 1.314 miljoen euro, beduidend meer dan de 932 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dit was te danken aan een aantal grote overnames dat Arcadis deed en ook wisselkoerseffecten speelden het adviesbureau in de kaart. Autonoom groeide de omzet naar verwachting met 1,7 procent.

Het operationele bedrijfsresultaat (EBITA) zal naar verwachting van de marktvorsers uitkomen op 125,1 miljoen euro in de eerste jaarhelft, ten opzichte van 92,7 miljoen in het eerste halfjaar van 2014. De nettowinst kwam volgens de analisten afgelopen halfjaar uit op 50,5 miljoen euro.

Volgens Van Beek is verder de ontwikkeling van het werkkapitaal van belang. “De financieel directeur sprak bij resultaten van het eerste kwartaal over een werkkapitaal van rond de 19 procent tegen eind 2015.” Analist Michel Aupers van Rabobank liet bij de presentatie van de cijfers van Arcadis over het eerste kwartaal al weten dat het verbeteren van het werkkapitaal een uitdaging zal worden voor Arcadis.

Ook zal volgens Aupers, die in aanloop naar de halfjaarcijfers zijn taxaties en koersdoel voor Arcadis verlaagde, maar het Houden advies handhaafde, uit de cijfers moeten blijken hoe het bedrijf omgaat met de afronding van enkele grote overnames en of het de autonome groei kan versterken.

Outlook
Arcadis gaf bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal aan te verwachten dat de onderneming dit jaar zowel een significante omzet- als winststijging zal realiseren.

Arcadis maakt de resultaten over het tweede kwartaal woensdag voorbeurs bekend. Dinsdag verloor het aandeel 0,04 procent aan beurswaarde.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney