Redactie ABM Financial News - Donderdag 16 juli 2015, 14:52 uur

Wall Street gaat donderdag in het groen van start na een flink aantal goed ontvangen bedrijfscijfers. Ruim een half uur voor de openingsbel noteerden de Dow Jones index, de S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq tot 0,8 procent hoger.

Voor vanmiddag staan er verschillende macro-economische cijfers op de rol, waaronder de NAHB huizenindex en de Philadelphia Fed index. Verder getuigt voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve voor de Senaat, nadat de centraal bankier woensdag al aangaf dat de Fed op koers ligt voor een eerste renteverhoging dit jaar.

"Als de economie zich ontwikkelt zoals wij verwachten, dan rechtvaardigen de economische omstandigheden het waarschijnlijk om op een zeker moment dit jaar de rente te verhogen", aldus Yellen.

Eerder vandaag bleek al dat de steunaanvragen in de week eindigend op 11 juli met 15.000 daalden tot 281.000. Het cijfer van 297.000 van een week eerder werd bijgesteld naar 296.000.

In Europa noteerden de beurzen flink in het groen, nadat het Griekse parlement vannacht het akkoord met de eurozone goedkeurde.

"Beleggers zijn nu opgelucht, maar eigenlijk is niemand enthousiast over het akkoord wat er nu ligt", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

De Europese Centrale Bank besloot vanmiddag om de rente ongemoeid te laten. Het besluit betekende dat het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,05 procent. De strafrente en de depositorente liggen op respectievelijk 0,30 procent en 0,20 procent negatief.

De euro/dollar werd 0,5 procent lager verhandeld op 1,0872.

Bedrijfsnieuws
Citigroup boekte in het tweede kwartaal van 2015 een flink hogere winst van 4,8 miljard dollar, tegenover 0,2 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Dit laatste was het gevolg van schikkingen die de Amerikaanse bank trof vanwege de verkoop van rommelhypotheken in het verleden. Voorbeurs noteert het fonds 2,4 procent hoger.

Goldman Sachs zag daarentegen bij een gelijkblijvende omzet de winst halveren als gevolg van hoge provisies. CEO Lloyd Blankfein stelde desalniettemin tevreden te zijn met de kwartaalresultaten. De bank profiteerde volgends de topman van de aantrekkende economie. 'The Firm' stevent af op een 0,9 procent lagere opening.

eBay boekte afgelopen kwartaal een omzet van 4,3 miljard dollar, 7 procent meer dan een jaar eerder in dezelfde periode. Onder de streep restte een nettowinst van 83 miljoen dollar, fiks minder dan de 676 miljoen dollar vorig jaar. De online marktplaats liet verder weten op 17 juli PayPal af te splitsen. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal is eBay verder dichtbij een verkoop van de zakelijke activiteiten voor 900 miljoen dollar aan een consortium onder leiding van investeringsfonds Permira. In de elektronische handel voorbeurs noteerde eBay 3,5 procent in het groen.

UnitedHealth maakte bekend de outlook voor dit jaar te verhogen. In het tweede kwartaal boekte de zorgverzekeraar zowel meer omzet als winst. UnitedHealth stevent af op een 0,9 procent lagere opening.

In tegenstelling tot UnitedHealth verlaagde Garmin juist de verwachtingen voor dit jaar. De navigatiespecialist stelde last te ondervinden van de dure dollar. Daarnaast spendeerde het meer geld aan markering in het fitnesssegment.

Woensdag nabeurs maakte Intel Corporation al bekend dat de resultaten in het afgelopen kwartaal conform verwachting waren met een omzet van ruim 13 miljard dollar en een nettowinst van 2,7 miljard dollar. Voor heel 2015 stelde Intel de omzetdoelstelling iets neerwaarts bij. Naar verwachting koerst Intel bij opening bijna 3 procent hoger.

Netflix wist in het tweede kwartaal meer nieuwe abonnees te verleiden. De omzet steeg in het tweede kwartaal naar 1,6 miljard dollar, nadat dit een jaar eerder nog 1,3 miljard dollar was. De nettowinst bedroeg afgelopen kwartaal 26 miljoen dollar, flink minder dan de 71 miljoen dollar een jaar eerder. Beleggers waren goed te spreken en het aandeel opent vermoedelijk 12,3 procent hoger.

Slotstanden
De S&P 500 index noteerde woensdag 0,1 procent lager op 2.107,41 punten. De Dow Jones index sloot vrijwel onveranderd op 18.050,17 punten en de Nasdaq verloor 0,1 procent op 5.098,94 punten.

Leren beleggen

Live koersen