Redactie ABM Financial News - Donderdag 2 juli 2015, 14:58 uur

Wall Street gaat in het groen van start na een positief ontvangen banenrapport over juni. Een half uur voor de start van de handel noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index tot 0,4 procent hoger.

Voorbeurs bleek dat er in juni 223.000 banen in Amerika bijkwamen. Daarentegen werd de groei over mei en april flink neerwaarts werd bijgesteld met in totaal 60.000 banen. De werkloosheid daalde van 5,5 naar 5,3 procent.

Econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO rekende vooraf op 230.000 nieuwe banen in juni. Ondanks dat de groei lager uitviel en de voorgaande maanden neerwaarts werden bijgesteld, wilde Cabezas toch niet spreken van een slecht rapport.

Nog altijd ligt de gemiddelde maandelijkse groei namelijk boven de 200.000. "Een goed teken voor de arbeidsmarkt", aldus Cabezas. Daarbij is daling van de werkloosheid naar 5,3 procent "heel belangrijk" voor de Federal Reserve, aldus de marktvorser.

Een minpunt in het rapport was volgens Cabezas dat het gemiddelde uurloon niet steeg. Maar rekening houdend met de dalende werkloosheid zal dit volgens de econoom in de komende maanden aantrekken. De Fed zal het banenrapport van juni volgens ABN AMRO dan ook als een steun in de rug zien voor een eerste renteverhoging in september.

Verder stegen afgelopen week de wekelijkse steunaanvragen met 10.000 naar 281.000.

Wall Street kijkt vanmiddag nog uit naar de fabrieksorders. Daarnaast zal de markt ook nog een schuin oog gericht houden op de ontwikkelingen rondom Griekenland. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei vandaag tegenover Bloomberg op te stappen als de Grieken zondag in een referendum akkoord gaan met de voorstellen van de schuldeisers. Volgens Varoufakis is een herstructurering van de Griekse schuld absoluut noodzakelijk. Zonder dit is een deal volgens de minister niet mogelijk. Varoufakis stelde zelfs liever zijn arm af te hakken dan een deal met de schuldeisers te ondertekenen zonder dat een schuldherstructurering hier onderdeel van uitmaakt.

Daarbij stelde Varoufakis ook dat hij "absoluut" in de euro wil blijven. En volgens de politicus willen de Grieken dit in meerderheid ook. Het referendum moet volgens de minister dan ook worden gezien als een methode om te komen tot een manier om in de euro te kunnen blijven.

De euro/dollar werd op 1,1095 verhandeld. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate steeg een half procent naar 57,23 dollar en een vat Brent olie werd een procent duurder op 62,64 dollar.

Tesla Motors liet weten in het tweede kwartaal een record aantal wagens te hebben afgeleverd. De fabrikant leverde 52 procent meer auto’s af dan in dezelfde periode vorig jaar. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws en het aandeel steeg in de elektronische handel voorbeurs ruim 4 procent.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot woensdag 0,8 procent hoger op 17.759,040 punten. De breder samengestelde S&P500 index won 0,7 procent op 2.077,53 punten, waar techbeurs Nasdaq een half procent aandikte en afvlagde op 5.013,12 punten.

Leren beleggen

Live koersen