Redactie ABM Financial News - Dinsdag 7 juli 2015, 16:10 uur

Het herstel van de Europese economie heeft weinig te duchten van de situatie rondom Griekenland, terwijl de ontwikkelingen in China veel meer risico's met zich meebrengen. Dit stelde Valentijn van Nieuwenhuijzen, verantwoordelijk voor het investeringsbeleid van NN Investment Partners maandag in een halfjaarlijkse vooruitblik.

Van Nieuwenhuijzen concludeerde dat het bankenstelsel nog maar weinig blootstelling aan Griekenland heeft. Daardoor ontstaat er volgens de strateeg niet meer een kettingreactie van gedwongen verkopen op het moment dat er afschrijvingen moeten plaatsvinden op de Griekse schulden.

De marktkenner van NN verwees naar het sneeuwbaleffect na het omvallen van Lehman Brothers enkele jaren terug, wat voor veel onduidelijkheid en onrust zorgde. Nu is duidelijker waar het probleem zit: “de crediteuren van Griekenland zijn de publieke sector en niet meer het bankstelsel.” Daarnaast kwam de val van de Amerikaanse bank onverwacht, terwijl de situatie rondom Griekenland al enkele jaren speelt.

"De Europese Centrale Bank heeft genoeg middelen om eventuele spanningen de kop in te drukken", voegde de beleggingsstrateeg daar aan toe. "De medicijnkast van de beleidsdokter is enorm uitgebouwd", zo wees Van Nieuwenhuijzen onder meer op het programma van kwantitatieve verruiming die de ECB uitvoert.

Volgens Van Nieuwenhuijzen is de financiële schuld van Griekenland niet eens het grootste probleem, maar het gebrek aan vertrouwen in het land als monetaire partner. De basis van de huidige gesprekken tussen Europa en Griekenland wordt daarmee puur een emotionele in plaats van een financiële. "Er is geen respect meer voor de regels van de monetaire unie, waardoor het moeilijk wordt om als partner verder te gaan. Het gaat niet om een financiële deal, maar om je als land aan de afspraken van de monetaire unie te houden."

Op 20 juli moet Griekenland 3,5 miljard euro aflossen aan de ECB, hetgeen volgens Van Nieuwenhuijzen moeilijk wordt. "Lukt het Griekenland niet om het bedrag af te lossen, dan zal de ECB een haircut op het onderpand uitvoeren en kan de Emergency Liquidity Assistance niet overeind blijven. Een Grexit komt dan heel dicht bij. Komt er wel een deal, dan houdt de ECB mogelijk de liquiditeitsvoorziening overeind, waardoor de kapitaalvlucht afneemt."

Volgens Van Nieuwenhuijzen kunnen beleggers zich dan ook beter zorgen maken over de ontwikkelingen in China. De Chinese beurzen zijn de afgelopen weken stevig gecorrigeerd, vanwege een tegenvallende economische groei. Daartegenover staan wel een stabiliserende huizenmarkt en een soepeler monetair beleid. “China blijft zeker een risicofactor,” aldus Van Nieuwenhuijzen. Volgens hem kwakkelt China al een jaar lang en is het zeer moeilijk te zeggen hoeveel groter de kansen op een serieuze crisis nu zijn geworden. "Gaat het fout dan krijg je een probleem van een andere orde." Van Nieuwenhuijzen zegt hierdoor ‘extra voorzichtig’ te zijn over China en op beleggingen die gevoelig zijn voor China, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen in opkomende markten.

Leren beleggen

Live koersen