Redactie ABM Financial News - Maandag 13 juli 2015, 14:59 uur

Wall Street is in navolging van de Europese aandelenmarkten op weg naar een hogere opening. Ruim een half uur voor de start van de handel noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index 0,7 procent hoger nadat er vanochtend een akkoord werd bereikt tussen Europa en Griekenland.

Hoewel er een akkoord ligt, is de kwestie nog niet van tafel. Zo moet het Griekse parlement de deal nog goedkeuren en vervolgens ook verschillende nationale parlementen elders in Europa.

Analist Peter Wuyts van KBC sprak derhalve van een "akkoord om mogelijk tot een akkoord te komen" en benadrukte dat er nog geen sprake is van een uitgewerkt reddingspakket.

"Zonder economische groei kan de Griekse schuldenberg niet worden afgebouwd. Ik verwacht daarom dat we ons over een paar jaar weer in dezelfde situatie bevinden", aldus hoofd vastrentende waarden Jim Leaviss van vermogensbeheerder M&G. Het akkoord gaat volgens Leaviss in tegen "alles" waar de partij van premier Alexis Tsipras voor staat en niet strookt met de uitslag van het onlangs gehouden referendum onder de Griekse bevolking.

De euro/dollar noteerde maandagmiddag 0,7 procent lager op 1,1061. Marktanalisten van Rabobank namen "veel beweging" waar in het muntpaar en suggereerden dat er zogenoemde carry trades worden opgezet, waarbij wordt geleend in euro’s en geïnvesteerd in munten met een hogere rente.

Verder deden de Aziatische beurzen het vanochtend ook goed. China wist het herstel van vorige week een vervolg te geven. De beurs van Shanghai won 2,4 procent. De Chinese export steeg in juni met 2,1 procent, terwijl de import met 6,7 procent terugliep.

Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,3 procent naar 52,08 dollar en een vat Brent olie werd 1,5 procent goedkoper op 57,83 dollar.

Beleggers moeten het maandag stellen met een matig gevulde agenda. In de avonduren staan nog cijfers over het Amerikaanse overheidstekort in juni op de rol.

Later in de week komen op woensdag nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie naar buiten in de vorm van het Beige Book, wat als leidraad geldt voor het bepalen van het monetaire beleid van de Federal Reserve. Vrijdag staan de inflatieramingen over juni geagendeerd.

Verder komt het bedrijfscijferseizoen deze week echt op stoom met de resultaten van diverse banken en verscheidende techbedrijven.

Leren beleggen

Live koersen