Redactie ABM Financial News - Woensdag 29 juli 2015, 13:16 uur

Royal Dutch Shell heeft over het tweede kwartaal van dit jaar een fors lagere winst geboekt. Dit bleek uit een consensus op basis van 28 analisten.

De winst op basis van geschatte actuele kosten, de zogenoemde CCS-winst, exclusief bijzondere posten kwam volgens de analisten in het tweede kwartaal uit op 3,2 miljard dollar, een forse daling ten opzichte van de winst in het tweede kwartaal van 2014 van 6,1 miljard dollar.

De winst stond met name onder druk door een lagere olieprijs. Een vat Brent olie kostte afgelopen kwartaal gemiddeld zo'n 40 procent minder dan een jaar eerder. Bij de tak Upstream bedroeg de winst van Shell dan ook slechts 922 miljoen euro, fors minder dan de 4,7 miljard dollar vorig jaar. Bij Downstream bedroeg de winst 2,3 miljard euro, hetgeen juist beduidend meer was dan de 1,3 miljard dollar vorig jaar.

Naar verwachting keert Royal Dutch Shell een kwartaaldividend van 0,47 dollar per aandeel uit, net zoals in het eerste kwartaal. Shell bevroor het dividend tegelijk met het overnamebod op BG Group van omgerekend 64 miljard euro. Met deze overname wil Shell de groei in LNG versnellen en een betere positie in diepwater verkrijgen. Inmiddels hebben verschillende toezichthouders reeds toestemming gegeven voor de acquisitie.

Verder zal Shell in 2017 starten met het inkopen van eigen aandelen voor een bedrag van tenminste 25 miljard dollar gedurende een periode van drie jaar.

Shell opent donderdag voorbeurs de boeken over het tweede kwartaal. Woensdag noteerde het aandeel 0,3 procent hoger op 24,74 euro.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney