Redactie ABM Financial News - Woensdag 15 juli 2015, 13:11 uur

De Federal Reserve verwacht nog altijd in de loop van dit jaar de rente voor het eerst te verhogen. Dit blijkt uit de speech die voorzitter Janet Yellen later vandaag geeft in het Huis van Afgevaardigden.

"Als de economie zich ontwikkelt zoals wij verwachten, dan rechtvaardigen de economische omstandigheden het waarschijnlijk om op een zeker moment dit jaar de rente te verhogen", aldus Yellen.

Wanneer de rente wordt verhoogd, wordt per bijeenkomst bekeken en is afhankelijk van de nieuwste macro-economische data.

Op dit moment wijzen de data voor de arbeidsmarkt in de juiste richting, aldus Yellen. Desalniettemin waarschuwde de centraal bankier dat er nog altijd sprake is van een mismatch tussen vraag en aanbod, hetgeen blijkt uit onder meer de loonontwikkeling en dat relatief veel mensen de hoop op een baan hebben opgegeven.

Yellen verwacht dat de Amerikaanse economie verder zal aantrekken. Griekenland en China vormen evenwel risico’s, maar de centraal bankier merkte op dat de groei in het buitenland mogelijk sneller op stoom komt dan de markt op dit moment voorziet.

Daarnaast heeft de Fed er vertrouwen in dat de inflatie geleidelijk zal stijgen richting de doelstelling van 2 procent, hoewel de lage inflatie van dit moment vermoedelijk nog wel enige tijd zal aanhouden.

Yellen herhaalde haar eerdere uitspraak dat het effect van de komende renteverhoging niet moet worden overschat.

De rente staat op dit moment op het historische lage tarief van 0 tot 0,25 procent.

Leren beleggen

Live koersen