Redactie ABM Financial News - Woensdag 22 juli 2015, 13:07 uur

Tom en BinckBank hebben inbreuk gemaakt op databankrechten van Euronext met betrekking tot opties. Dit bleek woensdag uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag in de bodemprocedure van het beursbedrijf tegen het alternatieve handelsplatform TOM en online broker BinckBank.

"Beiden hebben zonder toestemming de vrijwel volledige databank van Euronext opgevraagd en hergebruikt. Daarmee moeten ze nu [binnen vijf dagen] stoppen", aldus de rechtbank.

Verder moet BinckBank stoppen met het gebruik van ticker symbolen voor indexopties voor zover die identiek zijn aan de AEX-merken van Euronext.

Ook bepaalde de rechtbank dat TOM en BinckBank enkele misleidende uitlatingen deden, namelijk met betrekking tot de beste prijs, dat een order altijd wordt gestuurd naar de beurs met de beste prijs en de prijsvoordelen die met Smart Execution kunnen worden behaald.

De rechtbank achtte “voldoende aannemelijk” dat er een kans bestaat dat Euronext schade heeft geleden. De rechtbank veroordeelt TOM en BinckBank dan ook tot vergoeding van de schade die Euronext heeft geleden. De hoogte van een eventuele vergoeding is nog niet bepaald.

TOM reageerde desalniettemin verheugd op de uitspraak van de rechter met betrekking tot de openbare handel in AEX opties. “Hieruit blijkt dat de AEX opties verhandelbaar zijn op alle beurzen en daarmee is de concurrentie tussen optiebeurzen een feit”, aldus CEO Willem Meijer van TOM in een reactie op de rechterlijke uitspraak.

Daarbij benadrukte TOM dat de rechtbank bepaalde dat TOM AEX opties mag blijven verhandelen en ticker symbolen mag blijven gebruiken van aandelenopties die vergelijkbaar zijn met de tickersymbolen van Euronext, bijvoorbeeld door de toevoeging T.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney