Redactie ABM Financial News - Donderdag 16 juli 2015, 17:51 uur

De Europese Centrale Bank heeft vandaag de steun aan de Griekse banken verhoogd. Dit zei voorzitter Mario Draghi donderdag tijdens een toelichting op het rentebesluit van eerder deze middag.

De ECB gaat er van uit dat Griekenland lid blijft van de eurozone en stelde dat de omstandigheden het inmiddels weer mogelijk maken om de Emergency liquidity assistance te verhogen. Dit gebeurde vandaag al met 900 miljoen euro.

"Redelijk positief en enigszins onverwacht", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank, omdat morgen nog het Duitse parlement moet stemmen over het akkoord met Griekenland.

Draghi zei verder dat het opkoopprogramma van 60 miljard euro per maand "soepel" verloopt.

De ECB voorziet dat de inflatie de komende maanden laag blijft, maar herhaalde dat het verwacht dat de consumentenprijzen tegen het einde van het jaar zullen stijgen en in 2016 en 2017 verder aantrekken.

Draghi gaf verder aan dat de ECB, ondanks de onrust op de financiële markten, het herstel in de eurozone ziet doorzetten, onder meer gesteund door de lagere olieprijs. Daarbij drukt de aanhoudende groeivertraging in de opkomende markten wel op de vooruitzichten, aldus Draghi.

De opmerkingen van Draghi over de economie bestempelde Cardon als positief.

De ECB bepaalde eerder vanmiddag al dat de rente onveranderd bleef. Dit betekende dat het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,05 procent. De strafrente en de depositorente liggen op respectievelijk 0,30 procent en 0,20 procent negatief.

Volgens marktanalist Cardon van Rabobank reageerde de markt nauwelijks op de woorden van Draghi, die conform verwachting "dovish" uit de hoek kwam.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0911.

Leren beleggen

Live koersen