Redactie ABM Financial News - Woensdag 21 juli 2015, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs maakte dinsdagochtend een pas op de plaats. De AEX won richting lunchtijd slechts 0,2 procent op 502,86 punten.

"Een rustige dag", aldus fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam.

Het cijferseizoen komt meer op stoom. In Nederland waren het volgens Van Zeijl tot nog toe "redelijk nette cijfers", terwijl deze in Amerika "meer gemengd" waren. Evenwel is het volgens Van Zeijl nog te vroeg om een oordeel te vellen.

De rest van de week zullen beleggers volgens Van Zeijl vooral reageren op nieuwe bedrijfscijfers. Zelf kijkt de fondsmanager vooral uit naar de voorlopige inkoopmanagersindexen die einde van de week bekend worden gemaakt. "Zien of het herstel van de Eurozone doorzet", zo stelde Van Zeijl.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de meeste fondsen hoger verhandeld, maar grote koersuitslagen waren er nauwelijks. Koploper was opnieuw OCI met een winst van 1,5 procent, gevolgd door Wolters Kluwer met 1,2 procent.

AkzoNobel pluste 0,6 procent na volgens analisten meevallende kwartaalcijfers. De in 2014 door AkzoNobel afgegeven doelstellingen voor dit jaar leken destijds volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers ambitieus, maar inmiddels een stuk realistischer. De analist verwacht dat de beoogde 9 procent rendement op de omzet "goed haalbaar" is.

De grootste daler in de AEX was ASML met een verlies van 0,6 procent. Rabobank stelde het koersdoel voor het fonds neerwaarts bij naar 110,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling, terwijl SNS Securities juist het advies verhoogde naar Accumuleren met een koersdoel van 100,00 euro.

In de AMX was Air France-KLM de sterkste daler met een verlies van 1,5 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten schreef dit toe aan een negatief analistenrapport van Commerzbank. De Duitse bank zetten een verkoopadvies op de luchtvaartmaatschappij.

TomTom verloor 0,6 procent, hoewel de resultaten die de navigatiespecialist over het tweede kwartaal presenteerde beter dan voorzien waren. Wel noemde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers de terugval van de marge naar 51 procent een "zwak" punt.

SBM Offshore was koploper in de AMX met een koerswinst van 1,3 procent.

Leren beleggen

Live koersen