Redactie ABM Financial News - Dinsdag 7 juli 2015, 11:59 uur

De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag na een voorzichtige start weggezakt en kijken gespannen naar de ontwikkelingen in Griekenland.

De AEX noteerde 0,8 procent in het rood op 463,74 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen.

"De hele markt gaat er vanuit dat er nog iets van een akkoord gaat komen", aldus Krist Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer.

"De schuldeisers zullen zich ferm uitdrukken en vasthouden aan eerdere afspraken", voorspelde de vermogensbeheerder, toevoegend dat de oplossing voor Griekenland ligt in "een stukje" schuldverlichting, iets wat in met name Duitsland een "pijnlijk" onderwerp is.

Beleggers richten zich met name op de Eurotop aan het einde van de dag, die voorafgegaan wordt door een vergadering van de Eurogroep.

Het muntpaar euro/dollar noteerde dinsdag 0,8 procent lager op 1,0971. De futures op olie toonden volgens Plaizier dinsdag "enig herstel" na de stevige dalingen op maandag. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,2 procent in prijs naar 53,11 dollar. Een vat Brent olie werd 0,2 procent hoger verhandeld op 57,30 dollar.

De olieprijzen stonden volgens Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer onder druk vanwege een naderende versoepeling van de sancties tegen Iran en een "tegenvallende verwachte afname" van de olieproductie in de Verenigde Staten, wat volgens de vermogensbeheerder leidt tot een "grotere olieplas".

Stijgers en dalers
In de AEX noteerde Unibail-Rodamco eenzaam in het groen met een winst van 0,3 procent. Volgens vermogensbeheerder Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer presteerden vastgoedfondsen dinsdag "een stukje beter", gelet op de lagere rentes in zowel Nederland als Duitsland.

Uitzender Randstad noteerde 0,8 procent lager na cijfers van brancheorganisatie ABU. Het aantal gewerkte uren van de Nederlandse uitzendmarkt steeg in de afgelopen weken met 9 procent op jaarbasis, terwijl de omzet groeide met 10 procent. In de voorgaande weken steeg het aantal gewerkte uren nog met 18 procent op jaarbasis en groeide de omzet met 20 procent.

Altice droeg zonder directe aanleiding de rode lantaarn met een min van 2,3 procent, terwijl OCI, ArcelorMittal, Aalberts Industries en AkzoNobel verliezen van circa 1,5 procent lieten optekenen.

In de Midkap (-0,6%) ging Galapagos aan kop met een plus van 2,1 procent. Sligro Food Group schreef 1,5 procent bij na een adviesverhoging van ABN AMRO van Neutraal naar Kopen. Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO liet tegenover ABM Financial News weten "voldoende" opwaartse ruimte te zien voor de koers van de Nederlandse groothandel en supermarktketen, na de flinke daling in de afgelopen maanden. Sligro kondigde verder de overname van CaterTech aan, wat Vos beoordeelde als "erg klein" met een "heel bescheiden winstbijdrage".

Fugro verloor 2,8 procent nadat de Franse sectorgenoot Technip stevige maatregelen met onder meer het ontslag van 6.000 arbeidsplaatsen aangekondigde om de uitdagende marktomstandigheden in de olie- en gassector het hoofd te kunnen bieden.

TomTom noteerde onderaan met een min van 3,0 procent. Maandag sloot het navigatiebedrijf op een rood gekleurde beurs nog 1,1 procent in het groen.

Onder de kleinere fondsen steeg Nedap 2,0 procent. SNS Securities verhoogde het advies van Neutraal naar Accumuleren en stelde het koersdoel opwaarts bij van 28,50 naar 36,50 euro.

Leren beleggen

Live koersen