Redactie ABM Financial News - Maandag 20 juli 2015, 11:57 uur

Het groen domineert maandag de koersenborden op de Amsterdamse beurs. Rond de klok van elf uur noteerde de AEX 0,9 procent hoger op 504,97 punten.

"In een week tijd lijken veel problemen opgelost. Het akkoord met de Grieken heeft ervoor gezorgd dat over een Grexit voorlopig niet meer gesproken wordt", aldus marktanalisten van Rabobank, nadat de AEX vorige week 4 procent aandikte. Op langere termijn blijven er bij Rabobank evenwel twijfels over de haalbaarheid van de hervormingen en hoe de Griekse schuld houdbaar kan worden gemaakt.

Al met al is het een rustig dag op het Damrak. In aanloop naar het cijferseizoen, dat nog op stoom moet komen, is de agenda vrijwel leeg. Op basis van de reeds bekend gemaakte kwartaalcijfers concludeerde Rabobank dat de "de omzet per saldo tegenvalt, maar de winstcijfers juist mee".

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0848.

Opvallend was verder de daling van de goudprijs tot zelfs kortstondig onder de 1.100 dollar, een niveau waar goud sinds maart 2010 volgens KBC niet meer stond. De prijsval was volgens de Belgische marktvorser het gevolg van de hoeveelheid goud die China in de eerste helft van 2015 kocht, deze was namelijk veel minder dan waarop analisten hadden gerekend.

Stijgers en dalers
In de AEX was OCI maandag koploper met een koerswinst van 14,8 procent op 30,99 euro. OCI is in gesprek met CF Industries over een mogelijke fusie. Rabobank noemde een samengaan logisch en zette een koopadvies op OCI met een koersdoel van 36,00 euro. Verder won Vopak 2,2 procent en herstelde ASML deels van het verlies van vorige week met een koerswinst van 2,0 procent. De verliezen in de AEX bleven beperkt tot louter TNT Express, dat fractioneel onder de slotkoers van vrijdag bewoog.

In de AMX ging TenCate aan kop na een overnamebod door Gilde Buy Out. Het aandeel TenCate steeg 24,5 procent naar 24,15 euro. Gilde biedt 24,60 euro per aandeel. Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam sprak van een bescheiden overnamepremie. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers meent evenwel dat een kleine verhoging van het bod er mogelijk wel in zit.

Verder deed BAM Groep goede zaken met een koerswinst van 2,7 procent. De bouwer is dichtbij een opdracht voor de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. Volgens SNS Securities gaat het om "significant" en "belangrijk" contract voor BAM. Net als in de AEX waren er in de AMX weinig dalers te vinden. Eurocommercial Properties en Imtech verloren elk 0,2 procent

Bij de kleinere fondsen viel Brill op. Het fonds won 10 procent nadat fondsmanager Willem Burgers van het Add Value Fund schreef dat het fonds ondergewaardeerd is en over een "stille reserve" van ruim 32 miljoen euro beschikt. Heijmans en Wessanen wonnen elk ruim procent. DPA Group was de grootste daler en leverde 1,1 procent in.

Het lokaal genoteerde Pharming Group won 1,5 procent nadat het een nieuwe financiering van 17 miljoen dollar rondmaakte.

Leren beleggen

Live koersen