Redactie ABM Financial News - Donderdag 2 juli 2015, 12:06 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdag tegen het einde van de ochtendhandel 0,5 procent lager op 483 punten in afwachting van het Amerikaanse banenrapport.

"Het banenrapport krijgt vandaag de meeste aandacht", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

Het officiële Amerikaanse banenrapport wordt vanmiddag vrijgegeven, een dag eerder dan gebruikelijk vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag, waardoor Wall Street morgen gesloten is.

Volgens economen van KBC nam het aantal banen in juni met 230.000 toe. Een positieve verrassing werd daarbij door de Belgische marktvorsers niet uitgesloten, nadat woensdag het banenrapport over juni van loonstrookjesverwerker ADP ook beter dan verwacht was.

Naast het banenrapport kijken beleggers verder nog uit naar de fabrieksorders en de wekelijkse steunaanvragen in Amerika.

Verder blijft de malaise rondom Griekenland een rol spelen bij de stemming op de mondiale beurzen. Woensdagavond bleek na een vergadering van de Eurogroep dat de schuldeisers de uitkomst van het Griekse referendum afwachten en dat er tot die tijd niet met Griekenland wordt gepraat over voorstellen of financiële regelingen.

"De belangrijkste beslissing was dat, gezien de politieke situatie, de afwijzing van de vorige voorstellen, het referendum dat zondag zal plaatsvinden, en de aanbeveling van de Griekse overheid om nee te stemmen, dat wij geen redenen zien om op dit moment verder te praten", aldus voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep. "We wachten simpelweg de uitkomst van het referendum van zondag af", vervolgde Dijsselbloem.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei zojuist tegenover Bloomberg op te stappen als de Grieken zondag in het referendum akkoord gaan met de voorstellen van de schuldeisers. Volgens Varoufakis is een herstructurering van de Griekse schuld absoluut noodzakelijk. Zonder dit is een deal volgens de minister niet mogelijk. Varoufakis stelde zelfs liever zijn arm af te hakken dan een deal met de schuldeisers te ondertekenen zonder dat een schuldherstructurering hier onderdeel van uitmaakt.

Varoufakis stelde ook dat hij "absoluut" in de euro wil blijven. En volgens de politicus willen de Grieken dit in meerderheid ook. Het referendum moet volgens de minister dan ook worden gezien als een methode om te komen tot een manier om in de euro te kunnen blijven.

De euro/dollar werd op 1,1078 verhandeld.

Stijgers en dalers
Binnen de AEX was het aantal stijgers in de minderheid. Altice was koploper met een winst van 1,2 procent, gevolgd door NN Group dat 0,8 procent meer waard werd. De grootste daler was Unibail-Rodamco, maar dat noteerde ex-dividend.

In de Midkap droeg PostNL de rode lantaarn met een verlies van 4,2 procent. Het Financieele Dagblad schreef donderdag dat een manager van het postbedrijf een geheim bod doorspeelde op onroerend goed aan concurrerende bieders. De informatie kwam naar boven nadat advocatenkantoor De Brauw sinds mei onderzoek doet naar fraude bij PostNL Real Estate in opdracht van het postbedrijf.

Verder kleurde Air France-KLM 0,9 procent rood nadat de luchtvaartmaatschappij het geplande aantal vluchten reduceerde voor deze winter op tien Europese bestemmingen en het frequentieniveau op bestemmingen in Afrika, Japan en Brazilië wordt verminderd. Met deze maatregelen wil Air France-KLM de druk op de inkomsten verlichten.

Koploper was BinckBank, dat meer dan twee procent hoger werd verhandeld nadat SNS Securities het advies voor de bank verhoogde van Neutraal naar Kopen en het koersdoel daarbij opwaarts bijgeteld van 7,20 naar 10,50 euro. Volgens de analisten heeft BinckBank stevig te lijden gehad onder de hevige concurrentie op met name de Nederlandse thuismarkt. De prijzenoorlog wordt evenwel minder hevig volgens de marktvorsers en inmiddels kijken beleggende klanten verder dan louter de prijs. Ook geldt Binck volgens SNS Securities als een belangrijke overnameprooi als er een consolidatie in de sector komt.

Fagron en BE Semiconductor Industries dikten respectievelijk 1,2 en 1,0 procent aan. Voor beide koerswinsten ontbrak een verklaring.

Beursnieuweling Kiadis Pharma, dat bij de openingsbel ruim 2,6 miljoen aandelen verkocht tegen een introductieprijs van 12,50 euro per stuk, noteerde aan het einde van de eerste handel in het aandeel op een klein verlies met een koers van 12,43 euro.

Leren beleggen

Live koersen