Redactie ABM Financial News - Donderdag 16 juli 2015, 11:54 uur

De Amsterdamse beurzen koersen donderdag halverwege de handelsdag eensgezind in het groen nadat het Griekse parlement vannacht instemde met de opgelegde bezuinigingen en hervormingen om in de eurozone te blijven.

De AEX steeg 1,1 procent op 502,73 punten, terwijl de AMX een winst van 1,2 procent liet optekenen. Futures op Wall Street wezen op een openingswinst van circa 0,6 procent.

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management ligt de beurs "er goed bij", nadat een stuk onzekerheid over Griekenland is verdwenen nadat het Griekse parlement met "overgrote meerderheid" instemde met het akkoord tussen Athene en de eurozone.

Het pakket aan maatregelen werd in het Griekse parlement goedgekeurd met 229 stemmen van de in totaal 300 zetels. Liefst 64 parlementsleden stemden tegen de voorstellen, 6 parlementsleden onthielden zich van stemming en één parlementslid was absent.

De vermogensbeheerder nuanceerde de positieve stemming evenwel door te benadrukken dat Griekenland de eisen van Europa "nooit kan invullen".

"Beleggers zijn nu opgelucht, maar eigenlijk is niemand enthousiast over het akkoord wat er nu ligt", aldus Van Eerden.

De euro/dollar werd donderdag 0,3 procent lager verhandeld op 1,0908. De goedkopere euro en lagere grondstofprijzen zijn volgens de vermogensbeheerder van Aberfeld Asset Management "erg goede" factoren voor de Amsterdamse beurs.

Later vandaag volgt met het rentebesluit van de Europese Centrale Bank volgens Stan Westerterp van JNVB een "periodieke update" over het opkoopprogramma van de centrale bank, dat naar verwachting niet zal morrelen aan de rente. De vermogensbeheerder voorziet vooral "zalvende" woorden van voorzitter Mario Draghi.

"Draghi zal geen steen in de vijver gooien en eerder de markt omhoog praten dan de markt zenuwachtiger maken", aldus de vermogensbeheerder.

Naast het rentebesluit krijgen beleggers in de Verenigde Staten een rits aan bedrijfscijfers te verwerken van onder meer Citigroup, Goldman Sachs, Google en Schlumberger.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden 23 van de 25 fondsen in het groen, aangevoerd door OCI met 2,2 procent en gevolgd door Unibail-Rodamco met 2,1 procent.

Vopak en KPN waren de enige twee dissonanten met verliezen van respectievelijk 0,4 en 1,0 procent. JPMorgan Cazenove startte met het volgen van KPN met een Neutraal advies en een koersdoel van 3,50 euro. KPN presteerde naar verwachting van de analisten in het afgelopen kwartaal opnieuw "solide", waarbij het bedrijfsresultaat grofweg stabiliseerde.

In de AMX waren Imtech en Air France-KLM hoogvliegers met winsten van respectievelijk 7,3 en 3,1 procent. Volgens André van Eerden van Aberfeld Asset Management reageerde de luchtvaartmaatschappij positief op een analistenrapport over de Duitse sectorgenoot Lufthansa, waar vervolgens de gehele Europese luchtvaartsector op meeliftte.

Sligro Food Group schreef 1,9 procent bij na het openen van de boeken. Hoewel ING sprak van een zwakker dan verwachte winstgevendheid, waren de onderliggende trends bemoedigend. Ook over de uitbreidingsplannen van Sligro naar België liet ING zich positief uit.

TKH Group was de enige daler met een verlies van 0,2 procent.

Onder de kleinere fondsen viel het verlies van Docdata met 5,3 procent op. Het bedrijfsresultaat (EBIT) daalde in de eerste zes maanden van dit jaar op jaarbasis met 63 procent naar 1,9 miljoen euro, ondanks een ruim 11 procent hogere omzet van 85,1 miljoen euro. De problemen zaten volgens SNS Securities bij onderdeel IAI. Deze worden volgens de analisten niet op korte termijn opgelost, ondanks de kostenbesparingen die Docdata doorvoert.

Leren beleggen

Live koersen