Redactie ABM Financial News - Dinsdag 14 juli 2015, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs maakt dinsdag een pas op de plaats na de koerswinst van maandag als gevolg van een akkoord tussen Griekenland en Europa.

Rond de klok van half twaalf noteerde de AEX index 0,1 procent hoger op 490,20 punten, terwijl de AMX 0,2 procent daalde. Ook de koersbewegingen op de omringende beurzen bleven beperkt tot enkele tienden van procenten.

"De Europese aandelenbeurzen doen het na de forse stijging afgelopen dagen dan ook even rustig aan", aldus marktanalisten van Rabobank.

Er is volgens de analisten evenwel nog geen sprake van een definitief akkoord. "Er zitten toch nog flink wat haken en ogen aan het akkoord dat [de Griekse premier Alexis] Tsipras heeft getekend, waardoor de haalbaarheid van de eisen nog maar afgewacht moet worden", aldus Rabobank.

Het Griekse parlement heeft tot en met woensdag om een oordeel te vellen over het akkoord en om de nieuwe wetgeving in te voeren. Als het daar doorheen komt, moet het Duitse parlement het vrijdag nog goedkeuren. Ook de Nederlandse en Finse parlementen zullen het bespreken. De volgende deadline ligt volgens Rabobank op 20 juli, aangezien dan 3,5 miljard euro aan de Europese Centrale Bank moet worden afgelost door de Grieken.

Vanochtend bleek de industriële productie in de eurozone in mei gedaald, na een nulgroei in april. Ook nam het vertrouwen in de Duitse economie af. De ZEW index daalde van 31,5 in juni naar 29,7 deze maand. Hiermee lag het vertrouwen nog wel altijd boven het langetermijngemiddelde van 24,9 punten.

Verder is er volgens analisten van KBC vanmiddag aandacht voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Hieruit zal de markt volgens KBC proberen af te leiden of er voldoende steun is voor een eerste renteverhoging door de Federal Reserve in september.

De euro/dollar werd 0,3 procent hoger verhandeld op 1,1035 na een stevige daling op maandag.

De olieprijzen staan vandaag eveneens onder druk. "Er waren drie belangrijke redenen te vinden voor deze daling", aldus Rabobank. Ten eerste was er het bericht dat Saoedi-Arabië een recordhoeveelheid olie uit de grond had gehaald in juni. Ten tweede is er een deal met Iran, waardoor verwacht wordt dat op termijn de olie-export weer kan toenemen. Ten derde is de vraag naar olie lager omdat de Chinese economie minder presteert.

Stijgers en dalers
In de AEX bleven de koersuitslagen beperkt. Koploper was Unilever met een koerswinst van 1,1 procent. RELX won 1,0 procent nadat Morgan Stanley het advies voor de uitgever verhoogde naar Overwogen na relatief tegenvallende koersprestaties in de eerste jaarhelft. Het voormalige Reed Elsevier biedt volgens de analisten evenwel "hoge kwaliteit" en de verbeterende omzet en marges zullen volgens de zakenbank in een voorzichtig gestemde markt meer worden gewaardeerd.

De grootste daler onder de hoofdfondsen was Gemalto met een verlies van 1,2 procent, gevolgd door Ahold met een koersdaling van 0,9 procent.

In de AMX was het Galapagos dat de ogen op zich gericht weet met een koerswinst van 2,8 procent.

SBM Offshore verloor 2,3 procent en TomTom 1,8 procent. PostNL werd 0,8 procent minder waard na enkele negatieve rapporten. Analisten verlaagden hun taxaties voor het postbedrijf vanwege de kosten die verband houden met het aanbod dat PostNL deed aan de onafhankelijke pakketbezorgers om in dienst van het postbedrijf te komen of om als zelfstandige ondernemer meer te verdienen. De 15 miljoen tot 20 miljoen euro die dit volgens PostNL per jaar zal kosten, is significant meer dan analist David Tailleur van Rabobank had voorzien.

Bij de kleinere fondsen viel Macintosh Retail Group positief op met een koerswinst van 2,0 procent. Ballast Nedam deed het ook goed met een stijging van 0,1 procent na een voor de bouwer positieve uitspraak van de rechter. Een beroep in cassatie door voormalig samenwerkingspartner Max Bögl werd verworpen. De uitspraak betekent dat Max Bögl veroordeeld is tot het betalen van ruim 9 miljoen euro aan Ballast Nedam vanwege contractbreuk in 2003 bij de aanbestedingsfase van drie ondergrondse stations aan de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Dit bedrag is destijds al betaald en verwerkt in de resultaten van Ballast Nedam.

Esperite was de grootste daler in de AScX met een min van 1,4 procent.

Leren beleggen

Live koersen