Redactie ABM Financial News - Vrijdag 10 juli 2015, 11:55 uur

Het Damrak noteerde vrijdag richting het einde van de ochtend fors hoger, waarbij optimisme over Griekenland de boventoon voerde. De AEX won bijna twee procent op 478,76 punten.

"De eerste stap is gezet, maar we zijn er nog niet", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank over het sentiment op het Beursplein.

Donderdagavond leverde Athene nieuwe voorstellen in bij de Eurogroep. Uitgelekte stukken wezen er volgens Cardon op dat Athene de schuldeisers flink tegemoet komen.

De marktanalist benadrukte evenwel dat niet de hervormingen het grootste obstakel zijn, maar een schuldherstructurering.

Dit weekend staan er diverse bijeenkomsten gepland in een poging tot een akkoord te komen. De kans dat er na de eurotop van zondag een definitief voorstel ligt, is volgens econoom Teunis Brosens van ING evenwel uitermate klein.

Maar als aan wordt gegeven dat er een "basis ligt om op door te onderhandelen" en de Europese Centrale Bank vervolgens de noodsteun (ELA) aan Griekenland op peil houdt of zelfs verhoogt dan zal dit volgens Brosens door de markten worden opgevat als een geruststelling en dat een Grexit hoogstwaarschijnlijk van tafel is.

De euro/dollar noteerde circa een procent hoger op 1,1112, wat volgens Cardon eveneens het vertrouwen van de markt in een oplossing voor Griekenland laat zien.

Stijgers en dalers
Alle fondsen in de AEX noteerden vrijdagochtend hoger, en net als in de rest van Europa gingen de financiële waarden aan kop. Aegon won 2,2 procent nadat het Clark Consulting verkocht en Barclays in aanloop naar de kwartaalcijfers het koersdoel voor de Nederlandse verzekeraar verhoogde. De verkoopprijs voor Clark Consulting was hoger dan KBC Securities had voorzien. De marktvorser verwelkomt de verkoop, aangezien dit aantoont dat Aegon werk maakt van de wens om het risicoprofiel en de kapitaal efficiëntie te verbeteren.

De grootste stijgers onder de hoofdfondsen was evenwel sectorgenoot ING Groep, dat ruim drie procent bijschreef. Zwaargewicht Unilever noteerde 2,6 procent hoger. Verder dikte Altice anderhalf procent aan nadat het tegenover The Wall Street Journal opnieuw interesse toonde in de Amerikaanse kabelmarkt en daarnaast diverse potentiële overnamekandidaten noemde.

In de Midkap blonk Aperam uit met een koerswinst van 4,5 procent. Deze koerswinst dankte het fonds volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten vooral aan een koopaanbeveling door Societe Generale. BinckBank schreef eveneens meer dan vier procent bij.

In de AScX ging Docdata aan kop met een koerswinst van 6,6 procent.

Beursnieuweling Flow Traders, dat wordt verhandeld onder het symblool FLOW, steeg na de openingsgong flink in waarde en noteert inmiddels maar liefst 11,7 procent hoger op 35,71 euro. Bij de openingsbel verkocht Flow Traders bijna 16,3 miljoen aandelen tegen een introductieprijs van 32,00 euro per stuk.

Leren beleggen

Live koersen