Redactie ABM Financial News - Woensdag 8 juli 2015, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdagochtend nog net in het groen, hoewel de Grieken opnieuw enkele dagen respijt hebben gekregen. De AEX noteerde 0,20 procent hoger op 457,76 punten, terwijl de AMX met 0,08 procent net in de groene cijfers bleef.

"Het blijft nu de vraag wie er gaat buigen: Europa of Griekenland. De markt heeft al een beetje ingecalculeerd op een Grexit", aldus vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten.

Volgens econoom Paul Donovan van UBS verwachten velen dat als Griekenland de euro verlaat, het land ook uit de EU zal stappen. Hij vindt het 'onheilspellend' dat niet alleen leiders van lidstaten van de eurozone aanwezig zullen zijn bij het overleg van zondag, maar dat de gehele EU daarbij aanwezig is.

Uiterlijk vrijdagochtend moet Griekenland met een nieuw voorstel komen om te presteren zondag. "Doet het dat niet, of wordt het voorstel, uiterlijk zondag, niet goed genoeg bevonden, dan zal Griekenland geen nieuwe steun krijgen en dreigt een Grexit," aldus marktanalisten van Rabobank. Volgens de marktvorsers is het niet ondenkbaar dat de Europese Centrale Bank de noodsteun in de vorm van het Emergency Liquidity Assistance stopzet, waardoor Griekse banken "zwaar in de problemen komen". "Hierdoor zal het voor Griekenland onhoudbaar worden om nog de euro te gebruiken, en kan mogelijk een parallelle munt of IOU’s worden geïntroduceerd."

Daarnaast houden ook de koersdalingen op de Chinese beurzen de gemoederen bezig volgens Manie. "Fondsen raken al uit de notering na verliezen van meer dan 10 procent." De vermogensbeheerder ziet dat de handelsmaatregelen die China treft, nog maar weinig impact hebben. De angst voor infectiegevaar heeft volgens Manie ook effect op de Europese beurzen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde woensdag 1,1039 punten, een stijging van 0,4 procent.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerde ArcelorMittal in het groen met een winst van ruim 4 procent, nadat het staalbedrijf dinsdag nog een verlies van circa 1,5 procent liet optekenen. Ook Philips en KPN konden tegen het einde van de ochtendhandel in de groene cijfers blijven met winsten van respectievelijk 1,21 procent en 1 procent.

Een aantal fondsen op de Amsterdamse beurs werden evenwel lager verhandeld. De negatieve uitschieter was Altice met een koersverlies van ruim 3 procent. De Franse kabelaar stond dinsdag ook al onder druk na een kritisch rapport van Citi. Randstad en Wolters Kluwer tekenden een verlies van circa 1 procent op. Randstad werd woensdag door Rabobank van de favorietenlijst gehaald. De uitzendmarkt presteert toch niet zo goed als in de markt werd aangenomen, zo bleek uit cijfers van brancheorganisatie ABU.

In de AMX (+ 0,06 procent) noteerden Fugro en BAM Groep elk een winst van ruim 1 procent, terwijl BE Semiconductor Industries een plus 0,08 procent liet optekenen na een aanbeveling door Theodoor Gilissen Bankiers. Een combinatie van een "zeer gezonde" kasstroom en een "ijzersterke" balans zorgen voor het vertrouwen bij analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen, dat het bedrijf een aanzienlijke winstgroei kan realiseren in de komende jaren. Air Fance-KLM noteerde bijna 2 procent in het groen, nadat de luchtvaartmaatschappij de vervoerscijfers over juni rapporteerde.

Onder de kleinere fondsen steegt Ctac met 3,7 procent op 1,97 euro, nadat SNS Securities met een koopadvies kwam voor de IT-dienstverlener. Door het aanbod clouddiensten verder uit te breiden, kan Ctac volgens analisten verder groeien. Docdata liet na het verlies van dinsdag een herstel zien van 3,50 procent.

Leren beleggen

Live koersen