Redactie ABM Financial News - Donderdag 9 juli 2015, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs noteert donderdag bijna een procent hoger op 464,21 punten in afwachting van nieuws omtrent Griekenland.

"Op deze levels zijn aandelen wat oversold. Hierdoor zie je koopjesjagers in de markt", aldus Frank Bonsee van ABN AMRO.

De handelaar benadrukte daarbij dat het vooralsnog afwachten is op de "final term" voor Griekenland.

De meeste aandacht zal dan ook nu weer uitgaan naar de Griekse malaise, met vandaag het Griekse voorstel aan de schuldeisers in de hoofdrol. Vermoedelijk zal pas vrijdag een reactie van de schuldeisers volgen op de voorstellen uit Athene.

Een woensdag deels uitgelekt voorstel van de Grieken geeft volgens hoofdeconoom Teunis Brosens van ING de nodige hoop. Niet alleen zouden de Grieken bereid zijn per direct hervormingen door te voeren in het belasting- en het pensioensysteem, ook lijkt Athene niet langer op voorhand een schuldherstructurering te eisen.

De euro/dollar werd donderdag 0,3 procent lager verhandeld op 1,1039.

Beleggers kijken later vandaag nog uit naar het rentebesluit van de Bank of England, terwijl in de Verenigde Staten de steunaanvragen en de groothandelsvoorraden naar buiten komen.

Uit Nederland kregen beleggers eerder al inzicht in de inflatie ontwikkeling. In juni kwam deze uit op 1,0 procent, tegenover 1,1 procent in mei. "Na de forse stijging in mei daalt de inflatie voor het eerst sinds januari", aldus het CBS.

Stijgers en dalers
Binnen de hoofdindex nam ASML met een winst van 2,6 procent de leiding, gevolgd door Ahold met 2,1 procent. Unilever dikte 1,1 procent aan, ondanks dat Nomura het koersdoel voor het fonds verlaagde. Analisten van de Japanse zakenbank wezen op de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden in de ontwikkelde landen en tevens op het verslechterende consumentensentiment in de belangrijkste opkomende landen.

Verder werd Gemalto 0,4 procent meer waard, gesteund door een nieuwe opdracht van de Amerikaanse staat Californië. De digitale beveiliger maakte evenwel geen financiële details bekend.

Aalberts Industries was met een min van 0,8 procent hekkensluiter. Andere dalers waren TNT Express, OCI en Royal Dutch Shell met verliezen oplopend tot 0,3 procent.

In de Midkap was een vergelijkbaar beeld waar te nemen en ging Air France-KLM aan kop met een plus van 3,1 procent nadat KLM woensdag een akkoord bereikte met de piloten over een nieuwe cao. Het akkoord vormt volgens KLM een "significant onderdeel op weg naar een competitieve en gezonder KLM" en draagt bij aan de doelstellingen van reorganisatieplan Perform 2020.

Daarentegen kleurde Fugro 1,3 procent rood na een negatief analistenrapport van Morgan Stanley. De koers van Fugro liep sinds november vorig jaar op als gevolg van overnamefantasie. Sectorgenoten zullen naar verwachting van de analisten een inhaalrace maken ten opzichte van deze koersbeweging van Fugro. Ook SBM Offfshore, dat 1,2 procent inleverde, behoorde tot de grootste verliezers. TomTom droeg evenwel de rode lantaarn met een min van 2,8 procent.

Verder zetten beleggers het lokaal genoteerde RoodMicrotec ruim 3,6 procent lager. Rood boekte in het afgelopen halfjaar een lichte omzetstijging, maar gaf volgens SNS Securities ook een licht teleurstellende outlook af.

Leren beleggen

Live koersen