Redactie ABM Financial News - Maandag 13 juli 2015, 11:50 uur

De Amsterdamse beurzen noteren maandag tegen het einde van de ochtendhandel eensgezind in het groen nadat de eurotop een akkoord bereikte met Griekenland.

De AEX noteerde 1,7 procent hoger op 489,33 punten, terwijl de AMX een plus van 1,5 procent liet optekenen.

"We hadden vandaag slechts één doel, een akkoord bereiken", en dat is gelukt, aldus EU-president Donald Tusk in een korte persconferentie naar aanleiding van het akkoord. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie noemde de onderhandelingen "niet makkelijk".

Economen van KBC schreven dat met het akkoord dat Griekenland in de eurozone moet houden nog niet alle risico's van tafel zijn. Griekenland kreeg van Europa veel meer voorwaarden opgelegd en moet bovendien bezittingen van de staat overdragen als onderpand, wat volgens KBC problemen kan opleveren om door het Griekse parlement te loodsen.

"De eisen van de Europese landen zijn hoog, mede doordat het vertrouwen de laatste maanden sterk op de proef is gesteld", wees beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers op de voorstellen die Griekenland "weinig ruimte" bieden.

Woensdag staat er vermoedelijk een nieuwe vergadering van de Eurogroep gepland, waarin de resultaten uit Athene worden besproken. Daarna kunnen de andere nationale parlementen aan de slag.

Het muntpaar euro/dollar noteerde 0,8 procent lager op 1,1071. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,0 procent naar 51,66 dollar en een vat Brent olie werd 2,3 procent goedkoper op 57,65 dollar.

Beleggers moeten het verder stellen met een vrijwel lege beursagenda. De Japanse industriële productie bleek na een herziening van de cijfers over mei iets minder sterk gekrompen dan aanvankelijk voorzien. Verder steeg de Chinese export in juni met 2,1 procent, terwijl de import met 6,7 procent terugliep. Volgens economen van Nomura kwamen de cijfers uit China "veel beter dan verwacht" uit, met voor het eerst in vier maanden een groei van de export.

Later in de week staan op dinsdag onder meer de nieuwste Duitse inflatieramingen op de rol, samen met de ZEW-index. Op woensdag volgt het Beige Book van de Federal Reserve en op donderdag het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Vrijdag staan tot slot de inflatieramingen uit de Verenigde Staten geagendeerd.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden alle fondsen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer en Ahold met winsten van 2,5 procent. Ahold werd door ABN AMRO van de favorietenlijst geschrapt ten faveure van sectorgenoot Delhaize, gelet op de korting waartegen de Belgische grootgrutter noteert. Randstad (+2,2%) werd juist door ABN AMRO aan de favorietenlijst toegevoegd gelet op de "aantrekkelijke" waardering, mede gelet op de verbeterde omstandigheden van de Europese economie en de marges die harder groeien dan die van sectorgenoten in Nederland.

TNT Express bivakkeerde onderaan met een winst van 0,6 procent.

In de Midkap ging BinckBank aan kop met 3,4 procent, gevolgd door Galapagos met 2,9 procent en SBM Offshore met 2,6 procent. PostNL steeg 2,5 procent ondanks klachten van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt over de methode waarmee het postbedrijf de kosten voor de universele postdienst wil gaan bepalen. PostNL deed volgens de toezichthouder inmiddels een voorstel voor aanpassing van de methode. ACM zal zich na de zomer buigen over deze aanpassingen.

Air France-KLM was met een min van 0,1 procent de eenzame daler. UBS verlaagde het koersdoel voor de luchtvaartmaatschappij van 7,70 naar 6,70 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. De Franse tak Air France kampt volgens de analisten onverminderd met capaciteitsproblemen op korte afstandsvluchten, terwijl de invoering van nieuwe arbeidsvoorwaarden en de aangekondigde herstructureringen op de winst en de aandelen zullen blijven drukken.

Leren beleggen

Live koersen