Redactie ABM Financial News - Woensdag 15 juli 2015, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs blijft woensdag dicht bij huis en is in afwachting van de ontwikkelingen in Griekenland.

De AEX noteerde richting het einde van de handelsdag nagenoeg onveranderd op 493,93 punten, terwijl ook de AMX weinig beweging liet zien met een plus van 0,1 procent. Futures op Wall Street wezen op een openingswinst van circa 0,2 procent.

"De rust is wedergekeerd deze week", aldus Stan Westerterp van JNVB. De vermogensbeheerder verwacht dat als de rust aanhoudt, de aandelenmarkten "steeds verder omhoog" zullen kruipen richting een nieuw jaarrecord.

Het Griekse parlement heeft tot vandaag om een oordeel te vellen over het akkoord tussen Griekenland en Europa en om de daarvoor noodzakelijke nieuwe wetgeving in te voeren. Premier Alexis Tsipras zei dinsdagavond al dat het akkoord de enige manier was om in de euro te blijven, hoewel de politicus ook aangaf weinig vertrouwen te hebben in het plan.

Vermogensbeheerder Westerterp verwacht "geen vuurwerk" en denkt dat de Grieken zullen instemmen met het akkoord. Het Duitse parlement moet de plannen vervolgens vrijdag nog goedkeuren. Ook de Nederlandse en Finse parlementen zullen het bespreken. De volgende deadline voor de Grieken ligt volgens Rabobank op 20 juli, aangezien dan 3,5 miljard euro aan de Europese Centrale Bank moet worden afgelost.

Voorbeurs kwamen er woensdag verschillende cijfers uit China naar buiten. De detailhandelsverkopen en de industriële productie groeiden in juni beide in een hoger tempo dan in mei.

De Chinese economie groeide in het tweede kwartaal, net als in de eerste drie maanden van dit jaar, met 7,0 procent. Daarmee lag de groei beduidend lager dan de 7,4 procent die in 2014 werd gerealiseerd. Premier Li Keqiang liet in maart al weten voor 2015 te mikken op een groei van 7 procent. Analisten van Nomura bestempelden de groeicijfers voor het tweede kwartaal evenwel als beter dan voorzien. Desondanks sloot de beurs van Shanghai op een stevig verlies met een min van 3,0 procent.

Beleggers kijken in de Verenigde Staten uit naar een goed gevulde agenda, met bedrijfscijfers van onder meer Bank of America en Intel Corporation en macro-economische cijfers zoals de Empire State index, de producentenprijzen en data over de industriële productie. Voorzitter Janet Yellen getuigt vandaag bovendien voor het Huis van Afgevaardigden en vanavond staat ook de publicatie van het Beige Book op de rol.

Donderdag volgt met het rentebesluit van de Europese Centrale Bank volgens Westerterp van JNVB een "periodieke update" over het opkoopprogramma van de centrale bank, dat verder naar verwachting niet zal morren aan de rente. De vermogensbeheerder voorziet vooral "zalvende" woorden van president Mario Draghi.

"Draghi zal geen steen in de vijver gooien en eerder de markt omhoog praten dan de markt zenuwachtiger maken", aldus de vermogensbeheerder.

Het muntpaar euro/dollar noteerde woensdag 0,2 procent hoger op 1,1026. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,6 procent naar 52,75 dollar en een vat Brent olie werd 0,5 procent goedkoper op 58,37 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden 15 van de 25 fondsen in het groen, onder aanvoering van ASML met een winst van 2,6 procent. ASML boekte in het tweede kwartaal een omzet van 1.654 miljoen euro en een nettowinst van 370 miljoen euro. De orderinstroom kwam uit op 1.523 miljoen euro. De cijfers over het tweede kwartaal waren grofweg in lijn met de verwachtingen, maar de uitspraken van het Veldhovense bedrijf over de tweede jaarhelft werden enthousiast ontvangen door analisten. Zo sprak Theodoor Gilissen van "een enorme meevaller" en meende Kepler Cheuvreux dat de twijfel was weggenomen door ASML.

Op gepaste afstand schreef KPN 1,2 procent bij, terwijl RELX 0,6 procent steeg na een koersdoelverhoging door Nomura van 15,60 naar 16,90 euro. Volgens de analisten noteert de uitgever momenteel tegen een korting vergeleken met sectorgenoten, waarbij het fonds "goed gepositioneerd" is vooruitlopend op de halfjaarcijfers.

ArcelorMittal was hekkensluiter onder de hoofdfondsen met een min van 1,0 procent, nadat Deutsche Bank het koersdoel voor de staalreus verlaagde naar 9,50 euro met een ongewijzigd verkoopadvies.

In de AMX blonk PostNL uit met een plus van 2,5 procent, terwijl ASM International en BE Semiconductor Industries winsten van bijna twee procent presenteerden in navolging van de sterke koersprestatie van sectorgenoot ASML.

Arcadis droeg de rode lantaarn met een verlies van 1,3procent, terwijl ook Fugro een zware dag beleefde met een min van 1,2 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg DPA Group 2,2 procent, terwijl Stern Groep juist een verlies van 2,6 procent liet optekenen.

Leren beleggen

Live koersen