Redactie ABM Financial News - Vrijdag 3 juli 2015, 12:07 uur

De Amsterdamse beurs handelde tegen het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 476,73 punten. Ook de omringende beurzen noteerden kleine verliezen.

Beleggers zijn volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB in afwachting van het Griekse referendum van zondag, waardoor "de handel niet op gang komt". Vooralsnog lijkt het een spannende strijd te worden tussen een 'ja' en een 'nee'.

Een 'nee' betekent volgens Westerterp vrijwel een zekere Grexit en een negatieve koersreactie maandag op de mondiale beurzen.

Toch acht de vermogensbeheerder de kans groter dat de Grieken voor een 'ja' gaan. Daarmee is de onzekerheid volgens Westerterp evenwel nog niet weggenomen. Zo zouden er nieuwe verkiezingen kunnen volgen als de huidige regering opstapt en betekent dit opnieuw vertraging. Desalniettemin rekent de marktvolger van JNVB op een positieve koersreactie maandag als er een 'ja' uit het referendum komt.

De dienstensector in de eurozone schakelde in juni een tandje bij, zo bleek vanochtend uit cijfers van Eurostat. In Duitsland, Frankrijk en Italië steeg de inkoopmanagersindex voor de dienstensector. De index voor Spanje wees op een lichte groeivertraging. De inkoopmanagersindex voor de eurozone steeg van 53,8 naar 54,4.

Daarnaast stegen de detailhandelsverkopen in mei met 0,2 procent. Dat was wel minder dan de groei van 0,7 procent in april.

De agenda voor vanmiddag is leeg. Wall Street houdt de deur gesloten in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag morgen.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de meeste fondsen lager verhandeld. De grootste dalers waren Boskalis en Gemalto met verliezen van 0,7 en 1,0 procent.

KPN was met een stijging van 1,1 procent het hoofdfonds dat het beste presteerde. Volgens oud-commissaris Jos Streppel is KPN te belangrijk voor Nederland om een buitenlandse overname toe te staan, zonder dat hierbij garanties over onder meer investeringen worden afgedwongen. Dit zei Streppel in een interview met Het Financieele Dagblad.

In de AMX was Arcadis de grootste daler met een verlies van 1,4 procent, gevolgd door Imtech dat 1,3 procent lager koerste.

Aan kop ging ASM International met een winst van 2,2 procent. Berenberg bestempelde ASMI als een overnamekandidaat vanwege de goede vooruitzichten voor de ALD technologie van de toeleverancier.

SBM Offshore verloor 0,7 procent, ondanks dat de oliedienstnverlener volgens KBC Securities goede kans maakt op een grote opdracht van meer dan 1 miljard dollar voor het Australische project Browse.

Bij de kleinere fondsen deden Lucas Bols en Docdata goede zaken met winsten van respectievelijk 2,4 en 1,9 procent. Nedap leverde daarentegen 1,5 procent in.

Het lokaal genoteerde Kardan won 3,7 procent nadat het akkoord met de schuldeisers inmiddels van kracht is. RoodMicrotec koerste 5,5 procent hoger na het binnenhalen van een grote opdracht. VolgensSNS Securities geeft de opdracht Rood de ruimte om adem te halen. Daarbij bewijst de opdracht ook dat Rood de juiste strategie heeft gekozen. Wel merkte SNS op dat het aandeel Rood inmiddels stevig gewaardeerd is en dat het aantal uitstaande aandelen snel toeneemt.

Leren beleggen

Live koersen