Redactie ABM Financial News - Woensdag 22 juli 2015, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag in het rood, maar de koersuitslagen waren beperkt. Richting de klok van elf uur noteerde de AEX -0,2 lager op 497,78 punten.

Volgens vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten is de daling op het Damrak toe te schrijven aan enkele slecht ontvangen bedrijfscijfers, vooral uit Amerika. "Nu de situatie rond Griekenland wat is gekalmeerd, ligt de focus vooral op cijfers uit het tweede kwartaal."

De marktvorser wees op de koersreactie op resultaten van Apple dinsdag nabeurs. "De markt was niet tevreden, ondanks dat zowel de omzet als de winst enorm steeg." Ook rode cijfers van Yahoo en een miljardenverlies van Microsoft, zullen volgens Manie merkbaar zijn bij de opening van Wall Street vanmiddag.

Voor Nederlandse ondernemingen zijn de verwachtingen evenwel goed. Zo voorziet Theodoor Gilissen Bankiers voor veruit de meeste ondernemingen een winststijging geholpen door een valutaire meewind, kostenbesparingen en lagere rentelasten.

Ook vandaag staan er veel cijfers uit Amerika op het programma. Zo komen Coca Cola, Boeing en American Express met halfjaarcijfers. Manie verwacht hier geen grote verrassingen. "Boeing zal geen tik krijgen na een miljoenenorder van expressdienst FedEx," verwacht de marktvorser. Coca Cola blijft het volgens Manie moeilijk hebben in de opkomende markten en het blijft gissen hoeveel de frisdrankfabrikant te lijden had onder valutaschommelingen.

De euro/dollar werd woensdag verhandeld op 1.0940.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerde 9 fondsen van de 25 in het groen. Aan kop ging OCI met een koerswinst van 1,8 procent, gevolgd door Unilever en ING met elk een winst van rond de 0,5 procent.

Grote daler op de Amsterdamse beurs was ArcelorMittal, dat tegen het einde van de ochtendhandel bijna 3 procent in de min schoot. Een directe aanleiding voor het verlies ontbrak volgens Manie.

Andere dalers waren Royal Dutch Shell en Gemalto met koersdalingen van rond de 1,5 procent. Unibail-Rodamco daalde 0,6 procent. Het bedrijf maakt vanavond nabeurs de kwartaalcijfers bekend en in aanloop naar de resultaten zette Citi Research een verkoopadvies op het vastgoedfonds met een koersdoel van 200,30 euro. Citi is te spreken over de omvang en de kwaliteit van Unibail, maar niet over de huidige waardering van het fonds.

In de AMX noteerde TomTom de grootste winst met 2,9 procent, nadat ING het koersdoel van TomTom verhoogde van 11,00 euro naar 15,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens analist Marc Zwartsenburg waren de dinsdag bekend gemaakte resultaten over het tweede kwartaal redelijk in lijn met de verwachtingen. Daarnaast zouden geïnteresseerde kopers van HERE, de kaartentak van Nokia, die achter het net vissen zich mogelijk kunnen richten op TomTom. Desondanks blijft een lagere waardering van HERE een tegenvaller voor TomTom, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. De markt ging voorheen uit van een overnameprijs van 4 miljard dollar, omgerekend net 3,7 miljard euro, terwijl een drietal Duitse autofrabrikanten volgens The Wall Street Journal HERE voor 2,5 miljard euro zal overnemen. "Dat is zeer teleurstellend," aldus Versteeg.

Imtech en Fugro noteerden in de Midkap een verlies van meer dan 1 procent.

Onder de kleine fondsen konden ICT Automatisering en Wessanen rekenen op koerswinsten van respectievelijk 2,2 procent en 1,9 procent.

De grootste daler was Ballast Nedam, die een verlies van ruim 7 procent liet optekenen. De Nederlandse bouwer bereikte een akkoord met Renaissance Construction over een overname voor een bedrag van circa 30 miljoen euro. De overnameprijs van 1,55 euro per aandeel, was 0,10 euro minder dan de slotkoers van dinsdag. Desondanks spraken analisten van ABN AMRO en SNS Securities zich positief uit over de verkoop. Uit cijfers bleek Ballast Nedam ook het afgelopen halfjaar weer verlies te hebben geboekt.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney