Redactie ABM Financial News - Woensdag 29 juli 2015, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdagochtend in het groen, gedreven door positieve kwartaalcijfers. De AEX noteerde richting de klok van twaalf uur 0,4 procent hoger op 488.05 punten. Ook de omringende beurzen stonden in het groen.

Volgens fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam wordt de beurs gedreven door positieve kwartaalcijfers van voornamelijk Wolters Kluwer, Altice en KPN. Maar over de totale linie sprak Van Zeijl van een "matte beursdag", in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. Verder zijn er vanmiddag nog cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en maakt Facebook nabeurs de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend.

Het Duitse consumentenvertrouwen bleek in juli een pas op de plaats te hebben gemaakt.

De euro/dollar werd woensdag fractioneel hoger verhandeld op 1,1069. Olie werd goedkoper. West Texas Intermediate en Brent werden circa 0,3 procent goedkoper verhandeld.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden 15 van de 25 fondsen in het groen. Koploper was Wolters Kluwer, nadat de uitgever voorbeurs een hogere autonome omzetgroei boekte in het tweede kwartaal van dit jaar. Diverse analisten lieten zich positief uit over de cijfers. Zo stelden analisten Johan van den Hooven SNS Securities en Ruben Devos van KBC Securities dat Wolters Kluwer beter dan verwacht presteerde. Het bedrijfsresultaat (REBITA) van 391 miljoen euro was daarbij duidelijk meer dan de 363 miljoen euro waarop Devos zelf rekende.

Ook de hoofdfondsen Altice en KPN stegen aanzienlijk met koerswinsten van respectievelijk 4,4 procent en 3,6 procent. Beide bedrijven konden solide prestaties meldden over het tweede kwartaal van 2015. Altice verbeterde de winstgevendheid, maar zag wel de omzet onder druk staan. Analist Emmanuel Carlier van ING verwacht dat de koers van het aandeel Altice terrein zal winnen, onder meer omdat de consensus voor 2015 op basis van de halfjaarcijfers realistisch oogt. KPN bereikte eerder dan voorzien een stabilisatie van het bedrijfsresultaat. ABN AMRO en Rabobank rekenen op een verhoging van de consensus na de goede kwartaalcijfers van het telecombedrijf.

Philips moest woensdagochtend de rode lantaarn dragen met een verlies van 0,3 procent, nadat Standard & Poor's dinsdagavond de kredietwaardigheid van Philips verlaagde. Analisten van S&P verwachten niet dat met de huidige reorganisatie en de kosten voor het afsplitsen van de lichtdivisie de kredietwaardigheid zal stijgen, terwijl deze al onder niveau was. Daarbij kampt Philips volgens de analisten ook nog eens met een concurrerende markt. De afgelopen dagen koerste Philips juist nadrukkelijk hoger na goed ontvangen kwartaalcijfers.

In de AMX steeg Galapagos met 4 procent, gevolgd door het aandeel TomTom dat 2,3 procent in waarde steeg. SNS Securities verhoogde woensdag het koersdoel voor TomTom van 9,75 euro naar 15,00 euro. Volgens analist Martijn den Drijver van SNS kan de omzet van TomTom in 2025 naar 2 miljard euro.

Arcadis won 1,2 procent op de kwartaalcijfers. Uit Amerika kwam volgens analisten een negatieve verrassing met projectoverschrijdingen. Zonder deze tegenvaller waren de cijfers volgens analist Edwin de Jong van SNS Securities in orde. Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers sprak van magere cijfers, maar trends die voor de lange termijn er goed uitzien.

Grootste daler in de Midkap was Imtech, dat na een verlies van 13,4 procent op dinsdag ook woensdag een verlies van ruim 7,5 procent liet optekenen. De technische dienstverlener liet dinsdag weten meer tijd nodig te hebben om terug te keren naar de zwarte cijfers en is opnieuw in gesprek getreden met financiers over een structurele oplossing. Rabobank sprak vandaag van opnieuw een "serieuze" winstwaarschuwing.

Verder daalden in de AMX BinckBank en BE Semiconductor Industries met respectievelijk 1,1 procent en 0,6 procent.

Onder de kleine fondsen stegen Wessanen en Docdata met respectievelijk 2,6 procent en 1,6 procent. De grootste daler bleek Nedap met een verlies van 3,4 procent, nadat het bedrijf uit Groenlo de omzet in de eerste helft van 2015 licht zag dalen, maar wel iets meer winst wist te genereren. Over de rest van 2015 liet Nedap zich evenwel voorzichtiger uit.

Ook Macintosh Retail Group kon niet in de groene cijfers komen, nadat dat de uitbater van onder meer Invito en Dolcis met de kernactiviteiten Fashion Benelux een lagere omzet boekte. Na de omzetdaling van ruim 7 procent voor de kernactiviteiten in het eerste kwartaal steeg de omzet in het tweede kwartaal juist met bijna 1 procent. ING noemde de cijfers van de retailer weinig verrassend.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney