Redactie ABM Financial News - Vrijdag 17 juli 2015, 12:04 uur

De Amsterdamse beurs blijft vrijdag dicht bij huis en schoot kort voor het middaguur net in de groene cijfers, in afwachting van de stemming in het Duitse parlement over nieuwe financiële steun aan Griekenland.

De AEX noteerde 0,1 procent hoger op 501,47 punten. Ook de AMX deed het rustig aan, maar daalde 0,2 procent.

Het Duitse parlement stemt vrijdag over nieuwe financiële steun aan Griekenland. Volgens marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero kan de deal nog afketsen, maar daar ziet het "zeker" niet naar uit. "Het Duitse parlement zal de deal waarschijnlijk al morrend accepteren", aldus Simonts.

Beleggers hebben het verder te stellen met een vrijwel lege agenda. Op het Damrak staat nog optie-expiratie op de rol en uit Amerika komen enkele cijfers, onder meer over de inflatie en het consumentenvertrouwen. KBC meent dat de inflatiecijfers voor een positieve verassing kunnen zorgen en een verdere bevestiging kunnen zijn dat de Federal Reserve in september voor het eerst de rente verhoogt.

Verder staan de cijfers van General Electric op het programma, die volgens vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer een goede graadmeter zijn voor de Amerikaanse economie.

Volgens Simonts zijn de cijfers uit de Verenigde Staten belangrijk, maar zit de beurs toch vooral te wachten op de Europese cijfers, die de komende weken binnenkomen. De Belgische marktkenner is daarbij benieuwd naar de impact van Griekenland en China op de resultaten, al denkt Simonts dat deze "gering" zal zijn.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijdag 0,1 procent hoger op 1.0886. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,3 procent naar 50,78 dollar en een vat Brent olie steeg 0,2 procent op 57,02 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden 16 van de 25 fondsen in het groen, onder aanvoering van Altice met een koerswinst van 3,2 procent. HSBC verhoogde het advies voor de Franse kabelaar van Houden naar Kopen. Het koersdoel ging daarbij stevig omhoog van 101,00 naar 162,00 euro. De analisten wezen op de recente overnames die Altice al deed en verwachten dat er onder de huidige gunstige omstandigheden meer zullen volgen. Van "ongecontroleerde koopzucht" is volgens HSBC evenwel geen sprake.

Gemalto klom in de groene cijfers, nadat de koers donderdag met 5 procent in de min dook na nieuws over de productie van een nieuwe e-simkaart. NN Group moest tegen het einde van de ochtendhandel de rode lantaarn dragen en noteerde een verlies van ruim 1 procent. Een directe aanleiding ontbrak.

In de AMX was ook weinig beweging zichtbaar, met als uitzondering IMCD, dat op een koerswinst van bijna 5 procent kon rekenen.

Onder de kleine fondsen presteerde Beter Beter het beste, met een koerswinst van 2,7 procent. Het beddenbedrijf kon in het tweede kwartaal een stevige omzetgroei rapporteren. De omzet steeg naar 83,9 miljoen euro, een stijging van 10,4 op jaarbasis. Met de omzetcijfers deed Beter Bed het beter dan analisten gemiddeld hadden voorzien. Zo anticipeerde analist Tijs Hollestede van ING op een groei van 7,2 procent, terwijl analist Wim Hoste van KBC Securities vooraf een groei van 6,5 procent voorzag.

Leren beleggen

Live koersen