Redactie ABM Financial News - Maandag 6 juli 2015, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs heeft de openingsverliezen na het Griekse nee grotendeels weer goedgemaakt. Rond de klok van half twaalf noteerde de AEX 0,9 procent lager op 469,92 punten, nadat het Damrak op 465,18 punten opende. Ook de omringende beurzen toonden richting lunchtijd verliezen van circa een procent.

In het referendum stemde 61,3 procent van de Grieken tegen de voorstellen van de schuldeisers en slechts 38,7 procent voor.

"Het referendum zal [premier Alexis] Tsipras niet veel helpen in Europa", aldus hoofdeconoom Holger Schmieding van Berenberg. Schmieding meent zelfs dat het resultaat van de stemming het nog moeilijker maakt om Griekenland in de euro te houden.

Ook analisten van KBC meenden dat de 'nee' stem van de Grieken de kans op een Grexit vergroot.

Als gevolg van de onzekerheid in de markt vluchten beleggers volgens Rabobank naar veilig geachte obligaties, zoals de Duitse bund.

De euro/dollar werd maandagochtend verhandeld op 1,1059. Het muntpaar werd kortstondig onder de 1,10 verhandeld, maar het aangekondigde vertrek van Yanis Varoufakis als minister van Financiën in Griekenland zorgde volgens Rabobank voor een herstel.

De beursagenda voor vanmiddag is vrijwel leeg. Alleen de inkoopmanagersindexen voor de Amerikaanse dienstensector staan nog op de rol.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden vrijwel alle fondsen lager. Alleen TNT Express en Wolters Kluwer werden fractioneel meer waard. Met 2,3 procent in het rood was ArcelorMittal de grootste daler, gevolgd door ING Groep met een verlies van 1,7 procent en ook Randstad leverde 1,7 procent in.

In de AMX was Aperam de grootste daler met een koersverlies van 2,2 procent, gevolgd door Air France-KLM met 2,1 procent. Koploper was TomTom met een winst van 2,4 procent. Galapagos won een procent.

Bij de kleinere fondsen ging Telegraaf Media Groep aan kop met 2,3 procent, gevolgd door Ballast Nedam met 1,9 procent. Esperite werd 3,6 procent minder waard en Nedap 2,8 procent. Ook Beter Bed koerste 2,8 procent in het rood, na een adviesverlaging door Rabobank. Analisten voorzien een sterk tweede kwartaal, maar rekenen vervolgens op een groeivertraging.

Leren beleggen

Live koersen